Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Den preliminära FIFA-rankingen för oktober 2017: Sverige tappar & Holland rusar

Nu på måndag 16:e oktober kommer FIFA att presentera den nya världsrankingen för herrlandslag och Statistikbloggen kan redan nu konstatera hur den kommer att bli – åtminstone för den övre och intressanta regionen på tabellen, baserat på de sportsliga resultat som vi tagit del av under landskampsfönstret.

När det gäller “Worst & Best movers” bland de bättre landslagen så har vi Holland som rusar 9 placeringar uppåt och Danmark avancerar hela 7 placeringar sedan september. Räknar vi sedan augusti kommer Holland att ha rusat 16 placeringar (36 –> 20) medan Danmark har avancerat 27 (!) placeringar (46 –> 19). Detta är väl det mest intressanta.

ANNONS

För svensk del har det blivit lite utförsbacke sedan augustis rankingposition 19. I september blev det position 23 och det mesta talar för att det blir position 25 i oktober.

Men nu över till den – preliminära – tabellen:

20171011-prel-fifa-rank-herrar-okt2017

Jag har markerat vilka lag som har tagit sig vidare till playoff till VM. De fyra bäst rankade lottas mot de fyra sämst rankade.

Hade Sverige kunnat bli seedat vid seger mot Holland? Då hade Sverige stått på 999 poäng, vilket innebär 2 svidande poäng bakom Danmark. Det hade alltså inte räckt. Det hade därmed även behövts rätt resultat i Danmarks och/eller Kroatiens landskamper.

Men nu är det som det är. Holland är förmodligen ganska avundsjuka på Sverige som trots allt har hoppet om VM kvar. Vi i Sverige kan vara glada att ha nått playoff även denna gång till skillnad från kvalet till VM 2010 då Lagerbäck & Co blev trea i kvalgruppen bakom Portugal och Danmark.

ANNONS

***

…alltid dessa länder Portugal och Danmark.

***

Observera att värdlandet Ryssland är en bra ner på rankingen. Eftersom värdländerna inte spelar kvalmatcher där vinster ger fler poäng än vinster i träningsmatcher så blir det oftast en sådan negativ effekt för värdländers världsranking inför ett mästerskap.

***

På tisdag eftermiddag 17:e oktober, dagen efter att nya FIFA-rankingen blir officiell, kommer lottningen för playoff-matcherna att ske.

Vad vill ni läsare helst se för lottning för svensk del?

Sverige – Schweiz (prel rank 11)
Sverige – Italien (prel rank 15)
Sverige – Kroatien (prel rank 18)
Sverige – Danmark (prel rank 19)

Ur ett nordiskt perspektiv då Island redan är VM-klart så skulle Sverige – Danmark garantera att det blir 2 nordiska länder i VM. Om Sverige lottas mot annat land än Danmark får vi helt enkelt se om det blir 1, 2 eller 3 nordiska länder i VM.

ANNONS

Så här har det sett ut med fördelningen av olika typer av landslag i alla VM som varit:

20171011-alla-vm-antal-lag

Efter 1982 blev det 7 VM i rad med nordiskt deltagande. Sedan kom 2014 utan ett enda nordiskt land. Men så räddade islänningarna (!) den nordiska hedern med att kvala in till VM 2018 som etta i sin kvalgrupp och vi får se om det blir 1, 2 eller 3 nordiska länder i VM.

Faktum är att vi aldrig haft 3 nordiska länder i något VM. 4 gånger har vi haft 2 nordiska länder. Vore det inte kul med 3 nordiska länder i VM 2018?

Publicerad 2017-10-11 kl 14:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto