Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Efter 14 mål på 26 omgångar i DIF – är Kim Källström 2003 eller Magnus Eriksson 2017 bäst?

Den allsvenska skytteligan toppas i skrivande stund av Djurgårdens mittfältare Magnus Eriksson på 14 mål efter 26 omgångar – 2 mål mer än närmsta konkurrent (Kalle Holmberg i IFK Norrköping). 26 omgångar är för övrigt det antalet omgångar som Allsvenskan hade säsongerna 1993–2007. Detta gör Magnus Erikssons målfacit jämförbart med tidigare interna skyttekungar i Djurgården, speciellt då en viss mittfältare (gissa vem…) pangade in 14 bollar under guldåret 2003.

Men hur står sig Magnus Erikssons målfacit hittills i år jämfört med samtliga tidigare interna skyttekungar i Djurgården? För att hinna ut med åtminstone något inför Djurgårdens 27:e allsvenska match denna säsong får det av praktiska skäl stanna vid en genomgång av interna skyttekungar på 2000-talet, vilket förhoppningsvis räcker långt. Så här ser det ut:

20171015-dif-skyttekungar

Det är verkligen ett fint facit av Magnus Eriksson. Inte ofta någon gör mer än 12 mål. “Dr Jones” för er som kanske inte har koll så är det Jones Kusi-Asare. “Adde” är Andreas Johansson. Anmärkningsvärt är att det är två mittfältare som har svarat för de bästa målprestationerna under 2000-talet. Anfallaren Nyasha Mushekwi fick dock aldrig någon chans att spela klart säsongen 2015 då han lämnade laget efter drygt 20 omgångar med 12 gjorda mål.

Hur ser skyttekungarnas facit ut om tar hänsyn till antalet omgångar i seriespelet? Jo, så här:

20171015-dif-skyttekungar-snitt

Diagrammet ovan handlar alltså inte om spelarnas verkliga målsnitt. Det är den matematiska kvoten mål dividerat med antalet omgångar för säsongen i fråga. När det gäller pågående säsongen 2017 används 26 omgångar och inte 30 i divisionen.

För de flesta spelare blir det ändå rättvist, men för vissa blir det tyvärr orättvist – främst de spelare som av transferanledning bara spelat cirka en halv säsong. Att skapa 100% rättvisa när man jämför spelares målfacit är nästan omöjligt, se bara på jämförelserna mellan Messi, Ronaldo och Zlatan…

Givetvis går det att ta fram skyttekungarnas verkliga målsnitt, men vad önskas i så fall? Ska det handla om totalt antal spelade matcher eller endast mål i förhållande till antalet startade matcher?

***

Men nu över till herrarna på täppan: Kim Källström (2003) och Magnus Eriksson (2017)!

Bägge har gjort 14 mål på 26 omgångar för säsongerna 2003 och 2017. Men vilken prestation kan klassas som den bästa?

1 ) Speltid: Bägge har hittills dragit på sig lika många gula kort (4 st), och vore det inte för Källströms dubbla gula i 3–2-segern mot Hammarby i september 2003 så hade han förmodligen också stått på 25 spelade matcher istället för 24 som utfallet blev. Kim spelade 24 och Mange står på 25. Sett till speltid är det ganska likt.

2 ) Fördelning av mål: Stora skillnaden är att Kim gjorde 3 av sina mål på straff medan Mange är uppe i 5. Kim kunde dock ha stått på 4 om straffen borta mot Helsingborg våren 2003 hade gått in direkt…

Sett till spelmål (inklusive fasta situationer) är det Kim Källström som är strået vassare. För visst bör denna typ av mål premieras även om straffmål också är mål?

3 ) Målpassningar/assister: Denna sidoverksamhet till det egna målskyttet är också viktig och intressant. Kim nådde 9 målpassningar vilket är några fler än Manges 6 hittills stycken.

Kim Källström gjorde alltså 23 poäng (14 mål & 9 ass) på 24 matcher. Magnus Eriksson står på 20 poäng (14 mål & 6 ass) på 25 matcher. Här får vi nog hålla Kim Källström högst.

4 ) Måleffektivitet: Kim behövde 91 avslut varav 39 på mål för sina 14 mål. Det kan vid en första anblick se ut som att Mange är otroligt mycket bättre med endast 62 avslut varav 34 på mål för lika många mål.

Men….

När vi rensar bort avsluten som har med straffmålen att göra så får vi följande statistik istället och denna är klart mer intressant:

Kim Källström: 88 avslut varav 36 på mål för 11 mål
Magnus Eriksson: 57 avslut varav 29 på mål för 9 mål

….det ger följande effektivitet:

Kim Källström: 12,5% av avsluten blev mål – 30,6% av avsluten på mål blev mål
Magnus Eriksson: 15,8% av avsluten blev mål – 31,0% av avsluten på mål blev mål

Här har Magnus Eriksson ett litet övertag.

***

Tilläggas bör också att under säsongen 2003 kallades Kim Källström in till Sveriges A-landslag för landskamper plus att Svenska Cupen gick samtidigt med Allsvenskan plus att Djurgården CL-kvalade mot Partizan Belgrad. Magnus Eriksson har i år knappast behövt hårdbevaka mailen/nallen ifall Party-Janne hör av sig samt att Djurgården inte spelat något alls i Europa plus att det enda kring Svenska Cupen samtidigt med Allsvenskan har varit ett korplag som bara ska “städas av” för att nå gruppspelet i vinter.

***

Så vilken prestation smäller högst av dessa två ändå fina prestationer? Kim Källström år 2003 eller Magnus Eriksson 2017?

***

Djurgårdens 27:e match i Allsvenskan startar klockan 17:30 idag – borta mot Sirius i Uppsala. Sirius har 7 raka förluster bakom sig. Ska sviten växa till 8 raka förluster eller ska den slut? Djurgården har 8 raka allsvenska matcher utan förlust: 5 segrar och 3 kryss.

Publicerad 2017-10-15 kl 15:26
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons