Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Grafiskt: Sverige vs Italien på FIFA-rankingen – sedan starten

De flesta har nog alltid hållt Italien som ett bättre landslag än Sverige, åtminstone efter efterkrigstiden där Sverige skördade ett flertal framgångar inom landslag plus att det fanns någorlunda gott om Superswedes som GreNoLi i de europeiska ligorna.

Totalt sett har Italien haft större framgångar för sitt landslag och i de stora mästerskapen har Sverige inte lyckats rubba Italien bättre än i EM 2004 med Zlatans magiska mål som trots allt “bara” var ett kvitteringsmål även om det kanske kändes som ett segermål.

Vad det hela handlar om är hur man idag – oktober 2017 – bör se på Italien som motståndare till Sverige. Har Sverige en rimlig chans över 90+90 minuter i VM-playoffen i november? Sverige och Italien har mötts 23 gånger genom åren och har totalt sett ett statistiskt underläge med 6 vinster, 6 kryss och 11 förluster. Nu vankas möte nummer 24 och 25 (playoff till VM 2018 i Ryssland).

Igår gick jag igenom hemma- och bortastatistiken för Sverige mot Italien. Skulle man klassa förlusten i OS-mötet år 1912 (Stockholm) som hemmamatch så har Sverige inte förlorat hemma mot Italien på drygt 105 år. Räknar vi den matchen som möte på neutral mark så har Sverige aldrig förlorat hemma mot Italien. Extremt fin statistik!

Idag går turen över till att granska Sveriges och Italiens utveckling på FIFA-rankingen under lupp. Rankingen lanserades sensommaren 1993 och har uppdaterats varje månad med få undantag. Rankingen är inte perfekt och kommer så aldrig att bli, men den ger ändå en fingervisning om styrkeförhållanden mellan olika landslag. Som att världsettan Tyskland rimligen är ett bättre landslag än 198:e-rankade Sri Lanka.

Här nedan kommer 3 st olika diagram av intresse:

20171018-sverige-italien-fifa-rank-sedan-1993-v2

Här ovan ser vi att Sverige så gott som ständigt varit ett sämre rankat landslag. Man kan dock se att vid fåtalet tillfällen har Sverige varit ett bättre rankat landslag men dessa sviter har varit kortlivade.

Det kanske inte syns heller i diagrammet ovan men Italien har varit världsetta några gånger. Första gången i november 1993. Därefter 5 gånger under år 2007.

Den genomsnittliga rankingpositionen för de 291 månaderna som FIFA-rankingen funnits är med avrundning 8 för Italien och 22 för Sverige.

20171018-sverige-italien-fifa-rank-sedan-2010-v2

Här ser vi att Sverige under det pågående årtiondet aldrig varit bättre rankad än Italien. Sverige har varit nära, men nära räcker ju inte för att gå om. Noterbart dock att Italien från och med juli 2014 har legat utanför topp 10.

20171018-sverige-italien-fifa-rank-sedan-1993-diff-v2

Här ovan ser vi på ett bättre sätt hur Italiens övertag på FIFA-rankingen har varit. Senast som Sverige varit bättre rankat än Italien var i september 2005. Det övertaget hade Sverige i endast en månad. Därefter har Italiens övertag pågått i 144 månader i rad vilket är exakt 12 år (oktober 2005 –> oktober 2017).

***

Vad tror ni läsare om Sveriges chanser att slå Italien i detta playoff? Själv så tror jag det chansfördelningen i Italien-favör är 95–5. Italien är i mina ögon en storfavorit. Vissa experter/tyckare i medier vill ju ge Sverige klart större vinstchans än mina 5% (och kanske är det lite väl optimistiskt). Några anser till och med att det är 50/50 och förmodligen var det bara en tippning rakt från hjärtat 🙂

Om nu någon kanske inte snappat upp speldagarna så gäller följande för Sveriges del…

Möte 1 av 2: fredag 10:e november, hemma, Kompisvallen
Möte 2 av 2: måndag 13:e november, borta, San Siro (aka “Stadio Giuseppe Meazza”)

Den så viktiga högerbacken Micke Lustig är avstängd i det inledande hemmamötet och kliver därför väldigt passande in i bortareturen.

Publicerad 2017-10-18 kl 13:03
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons