Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så mycket prispengar från UEFA har Östersund säkrat redan nu

Champions League är en kassako för lag från ligor som Allsvenskan. Rena drömmen att ens kvalificera sig dit. Malmö FF drog in en himla massa deg från UEFA via de två raka gruppspelen i CL nyligen. Europa League däremot är ett slags “fattigmans-CL”, men trots detta innebär det rejält tillskott till vissa klubbkassor.

Kassören eller kassörskan hos Östersunds FK har nyligen ställts inför ett lyxproblem: att räkna de nya sköna slantarna. Men hur mycket handlar det om? Det tänkte jag köra en liten genomgång av här och nu med samtliga belopp i miljoner euro där inget annat är specificerat:

KVALSPELET (–aug)

Detta gäller: varje deltagande lag i kvalet erhåller en solidaritetsersättning för deltagande i respektive kvalrond. Vissa lag startar i kvalrond 1 av 4 och vissa lag går in senare än så och allt detta styrs av ligornas rankingar och beroende på hur laget i fråga har presterat i inhemsk klubbfotboll (läs: placering i ligan eller cupvinst). Kvalrond 4 kallas ofta för playoff.

Kvalrond 1: –
Kvalrond 2: 0,225 (mötte Galatasaray, vann)
Kvalrond 3: 0,235 (mötte Fola Esch, vann)
Kvalrond 4: 0 (utgår pga seger – mot PAOK)

Totalt ger detta 0,46 miljoner euro eller ca 4,4 miljoner kronor.

GRUPPSPELET (sep – dec)

Detta gäller: först och främst erhålls en grundplåt för lagen som kvalificerat sig. Därefter tillkommer eventuella prestationsbonusar i form av segrar och kryss. När gruppspelet är färdigspelat kommer ettan och tvåan att få olika stora placeringsbonusar samt gå vidare till slutspelet.

Kvalificering: 2,6
Matchdag 1: 0,36 (seger mot Zorya)
Matchdag 2: 0,36 (seger mot Hertha)
Matchdag 3: 0,12 (kryss mot Bilbao)
Matchdag 4: 2 nov (Bilbao borta)
Matchdag 5: 23 nov (Zorya hemma)
Matchdag 6: 7 dec (Hertha borta)

Totalt ger detta 3,44 miljoner euro eller drygt 33 miljoner kronor.

Sammantaget ger pengarna från kvalet och gruppspelet hittills 3,90 miljoner euro som motsvarar ca 37,6 miljoner kronor.

Kvar att spela om för Östersund är 3 gruppspelsmatcher där det finns 1,08 miljoner euro totalt i prispotten. Det blir därför någonstans mellan inget och 10,4 miljoner kronor. Ett möjligen rimligt utfall med 1 seger (Zorya), 1 kryss (Hertha) och 1 förlust (Bilbao) på resterande matcher skulle ge 0,48 miljoner euro eller cirka 4,6 miljoner kronor.

Därefter återstår det att se om Östersund går vidare till slutspelet genom att sluta etta eller tvåa. Det skulle i så fall innebära 0,30 eller 0,60 miljoner euro som motsvarar knappt 3 eller knappt 6 miljoner kronor.

MARKET POOL

Ibland glöms detta bort, men denna så kallade marknadspool tenderar att starta från cirka 0,4 miljoner euro och det säger sig självt: här är det rena marknadskrafter som styr hur mycket pengar det kommer bli. Ju mer känt lag och ju längre in i tävlingen laget går desto större del av marknadspoolen får laget.

Med tanke på tidigare utdelade marknadspool-belopp vore det väldigt konstigt om Östersund får mindre än 0,4 miljoner euro som motsvarar knappt 4 miljoner kronor.

SUMMERING

Så, där har vi det, så här mycket skvalpar det…

Kvalspelet: cirka 4,4 miljoner kronor
Grupp hittills: drygt 33 miljoner kronor
Grupp återstående: allt mellan noll och cirka 16 miljoner kronor
Marknadspoolen: mycket konstigt om det blir mindre än 4 miljoner kronor

Säkrade pengar: drygt 41 miljoner kronor

Lägg till att Östersund hittills har haft 3 kvalmöten hemma (ca 5500–6000 åskådare per match) och 2 gruppspelsmatcher hemma (ännu bättre publiksiffror) där det förmodligen gett lite klirr i kassan. Lägg även till att marknadsvärdet för flera av spelarna har gått upp rejält. Tränaren “Harry” Potter (Årets tränare på Fotbollsgalan i november?) förtjänar också ett saftigt marknadsvärde. Östersund borde försöka att inte släppa honom gratis till någon annan klubb.

Detta facit är väldigt imponerande av en klubb som “ingen” hade någon aning om att den fanns för bara några få år sedan. Laget gick upp med raska kliv till Allsvenskan, vann Svenska Cupen och fick en biljett till Europa och förvaltade denna biljett på absolut bästa sätt.

***

Blir det Europa League även nästa år/säsong för Östersund? Vad tror ni läsare om det?

Publicerad 2017-10-20 kl 14:12
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons