Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Väntetid på ny allsvensk skyttekung - nu inklusive lagen utanför Allsvenskan

Det blir en uppföljning på förra blogginlägget här och nu. Senast tog jag upp endast de nuvarande allsvenska klubbarna och hur lång tid som gått sedan lagen senast fick uppleva att en spelare från respektive trupp vunnit allsvenska skytteligan.

Vid en komplett granskning så visar det sig att AIK är inte den klubb som har fått vänta längst på en ny skyttekung, även om det är AIK som har fått vänta längst bland de lag som just nu är i Allsvenskan.

Så här ser den kompletta listan ut:

20171026-alls-skyttekung-senast-per-lag-ej-uppdelat

Allsvenska mästarlaget säsongen 1937-38, Sleipner (från Norrköping), fick även in en allsvensk skyttekung den säsongen. Sedan dess har laget väntat i drygt 79 år för närvarande på nytt SM-guld och ny allsvensk skyttekung. Det lär dröja några år innan den klubben lär få sin hunger mättad.

Sleipner slutade trea i år i Division 2 Södra Svealand vilket är den fjärde högsta divisionen. I teorin kan laget prestera så här, men det lär knappast hända:

2018: Division 2 Södra Svealand –> uppflyttning till Division 1
2019: Division 1 –> uppflyttning till Superettan
2020: Superettan –> uppflyttning till Allsvenskan
2021: Allsvenskan

Tidigast mot slutet av år 2021 kan Sleipners långa väntan få ett efterlängtat slut. Då har väntetiden blivit drygt 83 år.

Om vi tar tabellen ovan och delar upp den efter vilka divisioner som klubbarna spelar i just nu så blir det så här:

20171026-alls-skyttekung-senast-per-lag-uppdelat

Är det ändå inte lite härligt och charmigt att vi har så klassiska namn som Gunnar Nordahl på denna lista? Tänk att hans allsvenska skytteligaseger säsongen 1942-43 fortfarande är Degens senaste representant.

Större chans/risk dock att Kurre Hamrins skytteligaseger i AIK-dressen tvingas bokföras som Solnaklubbens näst senaste under den närmaste framtiden (kommande 1–5 eller möjligen 10 åren).

Sedan Kurre Hamrins skytteligaseger har AIK-land i avsaknaden av ny skyttekung trots allt fått gotta sig åt 3 nya SM-guld (1992, 1998 och 2009) och 6 st segrar i svenska cupen. Och så förstås Supercupen 2010. Det ger 10 titlar.

***

Som läget ser ut just nu i Allsvenska skytteligan för säsongen 2017 med 2 omgångar kvar att spela så borde det inte kunna handla om några andra spelare än Djurgårdens Mange Eriksson (14 mål) och Norrköpings Kalle Holmberg (12 mål) som ska kunna vinna. Antingen kommer ett lag som väntat 39 eller lag som väntat i 2 år att få en ny skyttekung.

Slutomgången, 30 av 30, spelas söndag 5:e november.

Rent spontant känns det som ett ganska unket facit att trean i den allsvenska skytteligan står på 10 mål efter 28 omgångar. Det ger ett målsnitt på knappt 0,36 mål/omgång. Är målvakterna för bra? Är anfallarna för dåliga? Vad känner ni läsare att förklaringen kan vara?

Publicerad 2017-10-26 kl 10:51
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons