Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
50v

Efter 4 av 6 omgångar av CL-gruppspelet: PSG på väg mot 2 olika målrekord

Höstens CL-gruppspel handlar ganska mycket för svensk del om situationen i Man United: Zlatan är ännu inte 100-procentig och Lindelöf har blivit en “rotationsspelare”. Något som möjligen hamnat kraftigt i skymundan av exempelvis detta är hur Paris SG fullkomligen stormar fram resultatmässigt.

PSG har full pott just nu med maximala 4 vinster på 4 matcher och hela 17–0 i målskillnad i det pågående gruppspelet. PSG:s matchresultat har sett ut så här i PSG-favör:

2017-09-12 Celtic (b), 5–0
2017-09-27 Bayern (h), 3–0
2017-10-18 Anderlecht (b), 4–0
2017-10-31 Anderlecht (h), 5–0

Man kan ha i åtanke att Anderlecht och Celtic är knappast Man City, Barca eller Real Madrid. 9–0 blev det över bägge matcherna mot Anderlecht. Mot Celtic bör det sluta med nåt som är klart bättre än 5–0 över 90+90 minuter. Det egentligen enda av intresse är hur det ska gå i returen mot Bayern München på bortaplan den 5:e december – där får vi en klart bättre värdemätare.

Men så här brukar gruppspelen vara. På tok för rika klubbar paras ofta ihop med fattigmansklubbar som inte har något med CL-slutspelet att göra. Dessa klubbar motsvarar EM- och VM-kvalens blåbärsnationer som Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, Malta och så vidare. Klart att det “drar iväg” med mål när kontrasterna är snudd på astronomiska.

Så här ser PSG:s målfacit ut jämfört med de lag som varit bäst varje säsong på att göra mål i gruppspelsfasen:

20171103-cl-gruppspel-most-goals

Skulle vi klämma in samtliga lag som gjort 12 eller fler mål framåt så skulle listan bli ganska lång. Men några icke-bästa lag på att göra mål i sina respektive säsonger är värda att nämnas:

Barcelona 2016-17: målfacit 20–4, 1 mål bakom Dortmunds rekordsiffra 21
Real Madrid 2011-12: målskillnad +17 (19–2), den bästa målskillnaden hittills.

PSG har efter 4 av 6 omgångar denna höst tangerat Real Madrids rekord med 17 plusmål, och är 4 mål bakom Dortmunds rekord med 21 gjorda från förra hösten.

Kvar på schemat för PSG är Celtic hemma 22:a november och Bayern borta 5:e december. Chansen känns rimlig & stor att PSG kan stå på 22 eller fler gjorda mål efter sin femte match och därmed vara ensam rekordinnehavare.

***

Kan någon hota PSG i målväg denna höst? Tveksamt. Liverpool är näst målgladast med sina 13 mål framåt på 4 omgångar, vilket är 4 mål färre än PSG:s 17. Dessutom har Liverpool släppt in mål (hela 3 stycken). Så det ska bara inte kunna gå för Liverpool att prestera bättre än PSG både vad gäller gjorda mål samt målskillnad/plusmål.

***

Det är för övrigt intressant att PSG som går mot nytt målrekord även är innehavare av det sämsta målrekordet för en isolerad säsong av CL när det gäller gruppspelet. När höstens gruppspel är färdigspelat i början av december kommer PSG högst troligt inneha både det sämsta (från 1994-95) och det bästa målrekordet (från 2017-18).

***

Till sist bör det även påpekas att definitionen för gruppspel i denna genomkörare handlar om det gruppspel som inleder en CL-säsong efter kvalspelsfasen. Under tidigt 90-tal inleddes CL och föregångaren Europacupen med cupspel och i ett senare skede gjorde ett gruppspel entre. Under några av de första åren på 2000-talet följdes det inledande gruppspelet upp av ett ytterligare gruppspel. Dessa gruppspel som “städades av” en bra bit in på säsongen är inte med i denna genomgång. Målrekordet för dessa gruppspel som ej inledde CL-säsongerna sattes av Barcelona 1999-00 med 17 mål framåt och 5 insläppta.

Publicerad 2017-11-03 kl 11:48
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons