Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
49v

Så bra har Superettans topptrio presterat i år jämfört med säsongerna 2000–2016

Idag lördag 4:e november spelas slutomgången av Superettan 2017. Avsparkstiderna är 16:00. Det står dock redan klart att duon BP och Dalkurd är klara för Allsvenskan 2018, samt att Trelleborg kommer att sluta trea och får kvala mot Giffarna eller J-södra.

Klart är även att Syrianska och Åtvidaberg ramlar ur Superettan samt att Frej kommer att få kvala sig kvar. Den andra “kvala sig kvar”-platsen är just nu ett spöke för hela 5 olika klubbar där Norrby just nu ligger mest pyrt till. Mer än så om tabellbotten blir det tyvärr inte eftersom denna genomkörare har fokus på toppen.

Så åter till tabelltoppen där vi har BP och Dalkurd. Även om båda lagen är klara för Allsvenskan nästa år finns ändå lite prestige i att vinna serien. Bägge lag har chansen, där BP har ett litet poängförsprång och kommer att vinna serien vid seger mot Gefle. Dalkurds enda hopp om serieseger bygger på att man själva måste vinna (borta mot Trelleborg) samtidigt som BP som bäst får kryssa.

I BP:s fall skulle en serieseger sitta fint då lagets tidigare bästa placering i Superettan är nummer 2 (från år 2012). För Dalkurds del blir det ett nytt rekord placeringsmässigt i Superettan även om laget “bara” blir tvåa. Bägge lag kan för första gången vinna Superettan men det är bara BP som riskerar att inte sätta nytt rekord i tabellplacering.

Tabelltoppen just nu…

1 Bromma. 29m 59p (30 plusmål)
2 Dalkurd 29m 57p (31 plusmål)
––––––––––––––––––––––––––––
3 Trelleborg 29m 51p
––––––––––––––––––––––––––––
4 Falkenberg 29m 45p

(Bakom Falkenberg finns tre lag som har chansen att norpa fjärdeplatsen.)

Detta ovan är alltså förutsättningarna inför slutomgången. Men hur bra har dessa topplag egentligen presterat? För att ta reda på detta spanar vi in hur tabelltoppen har sett ut för alla tidigare säsonger av Superettan:

20171104-superettan-2017-29

Nu tar vi detta lag-för-lag, med aktuella tabellplaceringar…

1 – BP: 59 poäng nu, 62 poäng vid seger hemma mot Gefle. Har just nu poängmässigt överträffat 4 av 17 tidigare mästarlag i Superettan. Vid seger mot Gefle kommer BP ha slagit endast 6 av 17 tabellettor samt lägga sig 0,3 poäng under snittpoängen (62,3) för samtliga mästarlag. (BP:s eget poängrekord i Superettan sattes 2012 med 61 poäng och därmed krävs seger mot Gefle för ett nytt rekord.)

2 – Dalkurd: 57 poäng nu, 60 poäng vid seger borta mot Trelleborg. Har hittills presterat bättre än 5 av tidigare tabelltvåor samt gjort en tangering av poängskörd. Därmed är Dalkurd redan nu bättre än eller lika bra som 6 av 17 gamla tvåor. Vid seger mot Trelleborg och 60 streck på griffeltavlan har laget presterat bättre än eller lika bra som hela 11 av 17 före detta tvåor, samt en poängskörd snäppet över snittet på 58,4 för tvåor. Ett förhållandevis bra resultat i så fall.

3 – Trelleborg: 51 poäng nu, 54 poäng vid seger hemma mot Dalkurd. Vid seger mot Dalkurd kommer Trelleborg att ha presterat bättre än eller lika bra som 10 av 17 tidigare lag som slutat trea, men trots allt 0,8 poäng sämre än snittet för alla gamla tabelltreor som ligger på 54,8.

4 – (Fjärdeplatsen): tre olika lag står på 45 poäng där Falkenberg ligger bäst till just nu. 48 poäng kan det komma att finnas på kontot för det lag som blir fyra i år. Två gamla fjärdeplacerade lag kan årets fyra överträffa poängmässigt och en gammal fyra kan årets fyra tangera.

***

En extra krydda i matchen Trelleborg–Dalkurd handlar om Superettans skytteliga då en spelare från vardera lag har chansen att vinna.  Följande lirare står på 12 eller fler mål:

1 Richard Yarsuvat, Dalkurd – 17 mål
2 Salif Jönsson, Trelleborg – 15 mål
3 Pär Cederqvist, Värnamo – 12 mål
3 Deniz Hummet, Gefle – 12 mål
3 Nicklas Savolainen, Norrby – 12 mål

I praktiken står kampen mellan Richard Yarsuvat och Salif Jönsson. För att Salif Jönsson i Trelleborg ska vinna skytteligan krävs ett hattrick samtidigt som Richard Yarsuvat inte gör något nytt mål. Detta blir onekligen “matchen i matchen”.

***

Årets topplag i Superettan kommer inte gå till historien som rejäla poängplockarmaskiner som år 2001 då Kalmar vann Superettan med 69 poäng och där de jagande lagen också presterade extremt bra poängmässigt. Nej, årets topplag i Superettan parkerar in sig poängmässigt ganska genomsnittligt eller möjligen något sämre. Exakt hur det blir för årets topplag får vi se runt 17:50-snåret när hela omgång 30 bör vara färdigspelad.

Avspark för alla matcher i omgång 30 sker klockan 16:00. Den som har TV4 Sport kan följa BP–Gefle. Övriga matcher från slutomgången finns i C More:s utbud, spana in tvmatchen för att hitta rätt i kanal-/streamdjungeln.

Publicerad 2017-11-04 kl 12:03
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons