Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
45v

Celtics förlustfria monstersvit i skottska ligan – så lång är den

Micke Lustig är just nu med om något som Zlatan Ibrahimovic aldrig varit i närheten av i ligaspel som senior: en galet lång förlustfri svit. Hur lång? Jo, mer än en hel säsong. Och det är inte ofta som ett lag går igenom en hel säsong i ligan utan att åka på däng. Den kanske mest klassiska är Arsenals säsong i Premier League kring år 2004.

Skottska laget Celtic (ej att förväxla med basketlaget Celtics i NBA) med Micke Lustig som ordinarie på högerbackspositionen inledde sin förlustfria svit med en härlig 7–0-seger innan “sommarlovet” 2016. Därefter gick man igenom hela 2016–17 utan förlust. Sedan har det bara fortsatt under denna säsong och så här ser det ut i siffror:

20171130-celtics-ligasvit

De 112 plusmålen innebär att vinsterna har i snitt varit med 2 1/2 måls segermarginal. Micke Lustig som tillsammans med Albin Ekdal verkar vara Sveriges mest skadebenägna spelare har trots ömtålighet XXL spelat 42 av 53 matcher i denna fantastiska svit.

***

Skottska ligan har 12 lag. Hur blir det 38 omgångar?

Först gör man som förut i danska ligan: varje lag har trippelmöten med övriga 11 lag. 11 x 3 = 33. Därefter spelar de 6 bästa lagen (“bättre poolen”) vid omgång 33 vidare med enkelmöten, vilket innebär 5 matcher extra. 33 + 5 = 38.

De sex sämsta lagen (“sämre poolen”) efter 33 omgångar gör också upp på samma sätt med enkelmöten så det blir 38 matcher totalt. Bästa laget från “sämre poolen” kommer att bli sjua i ligan och sämsta laget i “bättre poolen” kommer att bli sexa. Det ser lite “lustigt” ut när ligasjuan har fler poäng än ligasexan.

***

När det gäller att bli skottska mästare så ligger Rangers etta med hela 53 guld plus ett delat, så det blir 53–54 stycken beroende på hur man vill räkna. Celtic är tvåa med sina 48 guld. Tredje guldrikaste lag har bara 4 mästartitlar. Skottland är verkligen en tvålagsliga.

Publicerad 2017-11-30 kl 14:46
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons