Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
45v

Så mycket i prispengar har Östersund tjänat på Europa League hittills

Igårkväll stängde butiken för Europa Leagues gruppspel hösten 2017. Nu står det klart vilka lag som får tacka för sin medverkan och vilka lag som får den stora äran att gå in i slutspelet som startar i februari. Lottningen sker på måndag.

Ur svenskt perspektiv är det stora intresset Östersund: vilket lag blir motståndaren i sextondelsfinalen (Round of 32) och hur mycket prispengar har norrlandslaget säkrat?

Vi tar prispengarna först…

Kvalspelet: 0,46 miljoner euro
Gruppspelet: 4,22 miljoner euro
Slutspelet: åtminstone 0,50 miljoner euro

Kvalspelet består av fyra omgångar där Östersund klev in i den andra omgången tack vare segern i Svenska Cupen. Varje kvalomgång är värd drygt 200 000 euro där bägge lag får den summan. Den sista kvalomgången är speciell endast förlorande laget tar del av drygt 200 000 euro.

I gruppspelet får det deltagande laget 2,6 miljoner euro som välkomstgåva. Därefter tar lagen del av eventuella prestationsbonusar. Varje vinst ger 360 000 euro och varje kryss ger 120 000 euro. Gruppseger ger 600 000 euro medan andraplatsen som ÖFK landade på ger “bara” 300 000 euro.

Väl inne i slutspelet ger deltagande i sextondelsfinalen 500 000 euro till samtliga lag. Därefter ökas det på ju längre laget når. Åttondelsfinalen ger 750 000 euro, kvartsfinalen ger 1 miljon euro och semifinalen ger 1,6 miljoner euro.

Först i finalen blir det olika mycket pengar till lagen. Mästaren får 6,5 miljoner euro medan förloraren får 3,5 miljoner euro.

Totalt inklusive den garanterade pengen från sextondelsfinalen har Östersund skrapat ihop 5,18 miljoner euro i rena prispengar. Med rådande valutakurser där en euro kostar 9,98 kronor blir det cirka 51,7 miljoner härliga svenska kronor.

Till detta kommer en ännu inte bestämd summa pengar från den så kallade “marknadspoolen”. Här kan det röra sig om allt från cirka 5 miljoner kronor och uppåt. Med lite flyt kan det röra sig om 15–20 miljoner kronor, men det får framtiden utvisa.

***

Nu över till lottningen…

När det gäller möjliga motståndare i sextondelsfinalen går det till på följande sätt: de 32 lagen (8 st CL-grupptreor och 24 EL-bidrag) delas in i två lika stora grupper där den seedade gruppen är de 12 gruppettorna från EL och de fyra bästa CL-grupptreorna. Den oseedade gruppen inhyser såklart de 12 grupptvåorna från EL och de fyra sämsta CL-grupptreorna.

För Östersunds del finns det 15 möjliga lag från seedade gruppen att lottas mot. Anledningen till att det är 15 och inte 16 möjliga är att laget inte kan lottas mot Bilbao från samma EL-grupp.

Publicerad 2017-12-08 kl 09:53
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons