Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

City leder PL överlägset – räcker ledningen till ligaguld?

Statistikbloggen

Citys serieledning och nytt rekord i antal raka segrar har ofta varit på tapeten i nyhetsflödet senaste tiden i sportblaskorna och inte minst på fotbollssajter.

Den stora frågan är nu: hur bra står sig Citys prestation för de 18 inledande omgångarna av den pågående säsongen? Vilken är den näst bästa serieledaren i PL efter 18 omgångar? Vilken är den sämsta? Så här ser det ut rangordnat från bästa till sämsta…

20171217-pl-18-omg-guldprognos-2

(I denna sammanställning avser 18 omgångar de 18 planerade första omgångarna.)

Alla serieledare med 44 poäng eller mer har gått i mål efter 38–42 omgångar som ett mästarlag. Sämsta serieledaren efter 18 omgångar som även firat ligaguld efter att säsongen spelats klart är Man United säsongen 2010–11.

Med några få undantag så brukar en serieledare efter 18 omgångar med åtminstone 40 poäng knipa englands variant av Lennart Johanssons pokal.

Annons

Hur ser mönstret ut med storleken för serieledningen? Check out:

20171217-pl-18-omg-guldprognos

Inför pågående säsong har 9 eller fler poängs serieledning garanterat ligaguld. 7–8 poängs serieledning har runnit ut i sand och gjort att andra lag gått om norpat guldet.

***

Antal poäng som serieledaren skrapat ihop efter 18 omgångar är mer träffsäker än hur stor serieledningen varit för att spå vilket lag som vinner ligan.

***

I övrigt kan detta konstateras angående Citys pågående säsong i PL efter 18 omgångar jämfört med alla tidigare serieledare:

City är den enda obesegrade serieledaren.

City har flest vunna matcher på kontot.

City har gjort flest mål (56 mål eller 3,11 per match). Noterbart är även att City är enda laget av alla serieledare efter 18 omgångar som gjort fler än 50 mål. Näst bästa lag med “bara” 45 mål (2,50 mål per match).

Annons

City har den bästa målskillnaden.

City har den näst bästa serieledningen.

***

Kontentan: statistiken talar starkt för att Manchester City med Filosofen som tränare kommer att fira ett ligaguld på vårkanten 2018. Stora frågan är inte OM utan NÄR guldet säkras. Just nu motsvarar serieledningen nästan 4 matcher. City spelar – preliminärt sett – sin fjärde sista ligamatch (omgång 35) den 21:a april hemma mot Swansea. Kanske kan guldet säkras redan i den 34:e omgången den 14:e april borta mot Tottenham?

…därmed blir det inget PL-guld för en viss Zlatan. Den här säsongen heller. Kritar han på i sommar för en tredje säsong med United?

Publicerad 2017-12-17 23:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto