Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hur viktig är statistiken "mål per kalenderår"?

Nu i dagarna har vi alla tagit del av diverse summeringar för antal mål för kalenderåret 2017 (exempelvis för Harry Kane). Samma visa vevas strax innan eller efter i princip alla årsskiften. Detta inlägg kommer inte handla om att basunera ut 2017 års bästa målskytt, utan istället ta tempen hos er läsare: vad tycker ni är mest intressant?

De riktiga proffslirarna som vi alla tar del av i nyheter och statistikrapporter spelar i de bättre europeiska ligorna. Dessa ligor, men även europacuperna, spelas under upplägget höst-vår. Det är inte ovanligt att spelare som Messi, Ronaldo, Cavani, Neymar, Zlatan, Harry Kane med flera noteras för cirka 50–55 tävlingsmatcher för klubblag per säsong – om inte skador ställer till det.

Superstjärnorna byter i praktiken aldrig klubblag under vinterfönstren. Endast sommaren. Se bara på Zlatan, CR7, Neymar, Cavani med flera. Detta förhöjer rättvisan ifall mål per säsong är det som räknas.

Få stora ligor spelar vår-höst. Några exempel finns: Brasilien och Kina. Men i dessa ligor ser vi sällan de riktiga målsprutorna. I brasilianska ligan gjorde skytteligavinnarna (delad seger 2017) endast 18 mål på 38 omgångar. Knappast Messi-/Ronaldo-facit..

På landslagsfronten blir det sällan betydligt mer än cirka 10 kamper per år (kalenderår). Det kan röra sig om kanske 11–13 landskamper vissa år och enstaka år kanske kring 15 stycken (CR7 spelade 16 landskamper år 2004). Men ofta rör det sig om 5–10 stycken per år över tid, där det tenderar att bli mer åt 10- än 5-hållet.

Förhållandet mellan tävlingsmatcher för klubblag och landskamper blir ofta cirka 50:10, om man höftar till siffrorna för enkelhetens och tydlighetens skull. Detta gäller såklart för storstjärnorna vars lag brukar gå långt i europacuperna och de inhemska tävlingarna som kompletterar ligaspelet.

De där 50 matcherna från 50:10 handlar om höst-vår och får ses som en rejäl tungvikare jämfört med de 10 matcherna som är vår-höst.

***

Undertecknad tycker att “mål per säsong” är mycket mer relevant än “mål per kalenderår”.

Cirka 80 procent av alla matcherna per år är tävlingsmatcher på klubblagsnivå och därmed höst-vår. Spelarna är i normalfallen kvar från start till mål i sina klubblag och därmed även kvar i samma liga. Det blir mer rättvist på så vis med att räkna antal mål per säsong istället för kalenderår.

Men vad anser ni läsare? Vilka av er vurmar för mål per kalenderår och varför? Eller är alla läsare stora anhängare av “mål per säsong”?

Publicerad 2017-12-29 kl 01:20
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons