Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

25v

Efter Lyon-torsken: PSG:s ligafacit 22 omgångar med och efter Zlatan i laget

Var nog många som länge kände att PSG var lika ostoppbart i den franska ligan som City var i den engelska. Men så kom PSG:s första förlust i den 16:e omgången – och nu kom nästa förlust i den 22:a omgången efter 1–2 borta (och högerbacken Dani Alves utvisad) mot Lyon.

Innan vi går vidare med PSG-kollen för laget i sin helhet bör det flikas in att PSG:s enda mål mot Lyon gjordes av vänsterbacken Kurzawa. Edinson Cavani spelade hela matchen och sattes som centertank i ett sedvanligt 4–3–3 på den taktiska tavlan. Eftersom Cavani inte gjorde något mål står han kvar på sina 156 mål totalt i alla tävlingsmatcher för PSG, vilket gör att han fortsätter att dela denna förstaplats med Zlatan Ibrahimovic.

Med endast 2 förluster hittills samtidigt som resterande matcher nästan bara varit segrar kommer naturligtvis den stora frågan: är detta bygge med de spektakulära värvningarna Neymar (ca 2 miljarder nu) och Mbappé (ca 2 miljarder i efterskott) – samtidigt som målsprutan Cavani är kvar – bättre än vad PSG var som bäst med Zlatan i laget?

Svaret syns i diagrammet:

20180122-psg-22omg-ligan

Svaret är alltså att dagens PSG är inte lika bra – poängmässigt – som PSG var vid lika många spelade matcher under Zlatans ikoniska sista säsong med det franska huvudstadslaget.

Tabellraderna för PSG senaste säsongerna vid 22 omgångar:

20180122-psg-22omg-ligan-tabellrader

Under Zlatans 4 säsonger med PSG förlorade laget 6 gånger under de 22 första matcherna, vilket ger 6 förluster på 88 matcher. Dagens Zlatan-lösa PSG har tangerat dessa 6 förluster redan efter 44 matcher.

Det enda som dagens PSG är bäst på är antal gjorda mål: 68 stycken på 22 omgångar är i en klass för sig. Hela 12 strutar fler än det näst bästa som var Zlatans avskedssäsong.

***

Sedan tidigare (september 2017) har en statistisk bedömning gjorts av undertecknad här i denna blogg för PSG:s pågående säsong och då talade allt för att laget kommer att vinna ligan.

PSG leder franska ligan just nu med 8 poängs marginal till tvåan Lyon. När säsongen är över får vi se om prognosen från september träffade rätt eller fel.

Om nu PSG ändå skulle snubbla eller få grus i maskineriet, vilket lag tror ni läsare kommer att ta hem guldet? Lyon, OM eller Monaco? Någon av er läsare som är riktiga supporters till dessa lag?

Publicerad 2018-01-22 kl 10:51
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER