POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

10 omgångar kvar i PL: Arsenal 30p efter ledande City – ny koll på storklubbarnas titelchanser

Hängmatch i Premier League igår. Och om det är någon av klubbarna som knappast har häng så är det Arsenal. Speciellt efter förlusten med 0–3 mot ledande City som befäste sin redan kassaskåpssäkra serieledning.

Detta gör det åter intressant att kasta ett öga på storklubbarnas titeljakt denna säsong. Hur ser det ut? Jo, så här:

20180302-storklubbarna-titeljakten-status

Citys och Arsenals tabellrader ser ut så här…

1 Man City 28m 75p 82–20 (+62)
6 Arsenal 28m 45p 51–39 (+12)

Finns det någon chans i världen att Arsenal kan ro hem ligaguldet?

Först reder vi ut vad som gäller för PL-tabellen. Så här skiljer man lagen åt i Premier League vid samma poäng, enligt Premier Leagues hemsida (värt att kolla):

“If any clubs finish with the same number of points, their position in the Premier League table is determined by goal difference, then the number of goals scored. If the teams still cannot be separated, they will be awarded the same position in the table.”

Chansen får väl klassas med ren magkänsla som “en på miljarden” (eller miljonen?) att Arsenal kan vinna Premier League med detta utgångsläge. City måste förlora alla sina resterande 10 matcher och därmed blir målskillnaden som bäst +52 men troligen lägre. Arsenal måste vinna alla sina resterande 10 matcher för att gå upp på 75p och kommer ha en målskillnad på åtminstone +22. I värsta fall (ur Arsenals synvinkel) kommer det skilja 30 “plusmål” mellan lagen OM detta ytterst osannolika sker.

För att Arsenal ska vinna titeln måste laget vinna matcherna med lite mer marginal och City ska förlora sina med större marginal. Som om inte det vore nog får inget av de övriga lagen på platserna 2–5 (United, Liverpool, Tottenham och Chelsea) prestera på tok för bra.

I praktiken är Arsenal helt ute ur leken och har under de senaste omgångarna viftat med standbybiljetten för att kliva av kampen om ligaguldet. I nästa omgång möter Arsenal ligatolvan Brighton, som “bara” är 14 poäng bakom, och beroende på resultaten i omgången kan Arsenal vara helt borta ligaguldet. 100 procent borta. Inte “typ 99,9%” borta som just nu. Och då är det endast Europa League som kan rädda säsongen, där första hindret på resan är Milan den 8:e och 15:e mars.

…med eller utan Arsene Wenger?

Arsenal bör dock inte hänga läpp för gårdagens förlust mot City och den sjätteplats laget har i ligan. För den platsen kommer troligen innebära spel i Europa League till nästa säsong – antingen kvalplats eller gruppspel. Dessutom har laget kvar en chans att spela Champions League, men då krävs en Europa League-titel.

***

Vad tycker ni läsare? Bör Arsenal sparka Arsene Wenger redan nu, eller ge honom chansen säsongen ut och sparka honom efter sista tävlingsmatchen – eller låta honom styra skutan några säsonger till med absolut största förtroende?

Publicerad 2018-03-02 kl 11:33
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto