Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
39v

51-procentsregeln förespråkas – men SÅ få bryr sig om att gå på årsmöten

Föreningar och demokrati. Det har diskuterats flitigt ihop med svensk klubbfotboll senaste åren. Ska man behålla den så klassiska 51-procentsregeln eller ej? Eller ska man slita loss och kasta handbromsen på tippen och släppa in kapitalisterna fullt ut? Oavsett hur länge till 51-procentsregeln finns kvar i Sverige kommer förmodligen opinionen svänga och gå i vågor som för valfritt riksdagsparti.

Vad är då 51-procentsregeln? De flesta har förmodligen koll, men om någon ännu inte är fullt införstådd så handlar det om att en förening måste äga minst 51 procent av representationslaget i seriesystemet. Om vi tar Djurgården som exempel så kan exempelvis inte H&M-bossen Stefan Persson (eller någon nyrik kines) gå in och skaffa mer än 49 procents ägande i Djurgården.

Många av de allsvenska klubbarna börjar etablera sig kring minst 100 miljoner kronor och det innebär att klubbarna bör kunna värderas till allt mellan 50 och 200 miljoner kronor – minst. 51 procent innebär allt från drygt 25 miljoner kronor. Men det förhindrar 51-procentsregeln att ske.

Det är medlemmarna som stakar ut föreningens framtid på årsmötena som brukar hållas i februari–mars. Eller rättare sagt: de medlemmar som närvarar i den form som krävs vilket i normalfallen är fysisk närvaro.

Nu tar vi en titt på hur många som är medlemmar i följande exempel – Djurgården:

20180309-dif-fotboll-medlemmar

Drygt 13 tusen medlemmar finns det i Djurgårdens IF Fotbollförening. Men som kan utläsas av diagrammet ovan är det inte många som går på årsmötena. Så här många har det varit:

20180309-dif-fotboll-deltagande

Det kostar 400 kronor/år för en vuxen att vara medlem i DIF Fotboll, enligt klubbens informationssida. Vid det ordinarie årsmötet i onsdags kväll kom det 205 medlemmar. Vad kostar det då att skicka 206 vuxna medlemmar till årsmötet för att deltagandet ska bli 411 och att de 206 personerna väljer att “kuppa”? 206 x 400 = 82 400 kronor. Det är en nästan en fis i rymden jämfört med vad det hade kostat att köpa minst 51% av aktierna (oklar summa men troligen minst 25–50 miljoner kronor) i det allsvenska representationslaget.

Följande diagram visar hur få av medlemmarna som dyker upp på de ordinarie årsmötena (ni som bor i en BRF kan jämföra siffrorna i detta diagram med uppslutningen i BRF:ens årsmöte – jämför även ditt andelstal i BRF:en med “valdeltagandet” hos DIF Fotboll):

20180309-dif-fotboll-deltagande-procent

Liknelsen mellan BRF och medlem i en allsvensk fotbollsklubb är kanske inte den bästa, då BRF handlar om boende i en begränsad konstellation av fastigheter eller en enda fastighet (i normalfallen krävs stora banklån för att köpa en bostadsrätt) och fotbollsklubb ofta bara handlar om att bara stötta laget ekonomiskt, bättre möjligheter att köpa årskort och rabatter i shoppen.

***

Den här genomgången visar hur 51-procentsregeln kan kringgås med en insats på cirka 80–100 tusen kronor och att mobilisera dessa drygt 200 personerna för att ta över makten i en klubb. Är det så att 2/3 krävs på ett årsmöte för att ta över makten så är det inte särskilt mycket mer pengar & mobilisering som krävs.

Hur det har sett ut med valdeltagandet i de övriga SEF-klubbarna under 2000-talet har undertecknad inte gått igenom. Den personliga åsikten är en förhoppning om att medlemmarna i klubbarna kommer att bry sig mer om att närvara vid det så viktiga årsmötet (där ordförande väljs/omväljs) för sin respektive klubb de kommande åren. Speciellt de medlemmar som är förespråkare för 51-procentsregeln.

Genomgången i detta blogginlägg belyser hur det kan se ut i en allsvensk storklubb.

Publicerad 2018-03-09 kl 21:08
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons