Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Sverige–Chile på lördag: bägge länderna på världsrankingen sedan 1993 (diagram)

Statistikbloggen

Dags för årets första riktiga landskamp och den första landskampen för att förbereda Blågult inför sommarens fotbolls-VM i Ryssland. Någon av er läsare som på rak arm kan säga vilket datum Sverige spelar sin första gruppspelsmatch i VM i sommar och mot vilket motstånd? Sug på den karamellen så kommer svaret längre ner…

Klart är att Sverige har lottats mot Tyskland, Mexiko och Sydkorea. Just nu är Tyskland världsetta. Mexiko är nummer 17 medan Sydkorea dansar in som nummer 59. Som god referenspunkt ligger Sverige som nummer 19 på rankinglistan som är daterad 15:e mars 2018.

Med andra ord möter Sverige lagen som just nu är rankade 1, 17 och 59. Var finns då Chile som är det första testet inför VM? Så högt upp som nummer 10. Chiles två kanske mest kända spelare i fotbolls-Sverige är United-pjäsen Alexis Sanchez (offensivt lagd) som nyligen lämnade Arsenal – samt den före detta Brommapojken Miiko Albornoz som försöker täppa till bakåt.

Annons

Chile är inte Cook-öarna (194 på världsrankingen), så att säga. Därmed blir det nog en bra uppvärmning.

Men hur har Chiles ranking förändrats genom åren? Eftersom detta är Statistikbloggen kommer det passande nog ett diagram för just detta:

20180320-sverige-chile-fifa-rank-sedan-1993

Eller det alternativa sättet att se på ländernas ranking: differensen:

20180320-sverige-chile-fifa-rank-sedan-1993-diff

Senast Sverige var det bättre rankade landslaget var i mars 2013 – hela 5 år sedan – då Sverige var 21:a och Chile 22:a. Nu har Chile varit det bättre rankade landslaget i 60 månader i följd.

Inför VM 2006 i Tyskland möttes nationerna på gamla Råsunda den 2:a juni och då var Sverige nummer 16 och Chile så lågt som 64. Den träningsmatchen slutade 1–1 och är fortfarande den första, senaste och enda landskampen mellan Sverige och Chile. Mer inbördes historik än så finns alltså inte.

***

Som svar på frågan i början av inlägget: 18:e juni i sommar möter Sverige Sydkorea i den första gruppspelsmatchen. Därefter Tyskland–Sverige den 23:e och Mexiko–Sverige den 27:e.

Annons

***

Landskampen Sverige–Chile på lördag (24:e mars) visas på TV4 med avspark klockan 18 prick och försnacket drar igång 17:30.

Stora frågan: kommer ni läsare se matchen hemma i stugan eller blir det att kolla den på en grym sportbar?

Publicerad 2018-03-20 20:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto