Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allsvenskan 2018: hemmapremiärernas publiksiffror jämfört med rekordåret 2017

Hur kan den totala publiksiffran för de 16 hemmapremiärerna i år tänkas bli? Nytt rekord? Eller näst bästa siffran genom alla tider? Förra årets rekordsiffra ser med sannolika beräkningar ut att ej kunna nås och slås – men ändå att det ändå blir en fin notering.

En av de starkast bidragande anledningarna att det blev nytt publikrekord för hemmapremiärerna förra året var att IFK Göteborg spelade på “Stora Ullevi” (mötte Malmö FF) istället för “Lilla Ullevi”. I år är IFK Göteborg åter på “Lilla Ullevi” och möter Hammarby – därmed kommer premiärpubliksiffran att störtdyka.

ANNONS

När IFK Göteborgs publiksiffra störtdyker – kan andra lag kompensera tillräckligt med rejäla ökningar? Undertecknads summering ger förhoppningsvis en glasklar bild av läget:

20180407-allsvenskan-2017-2018-hemmapublik

Hittills har 8 hemmapremiärer spelats. 7 av dessa är direkt jämförbara med premiärsiffrorna förra året, eftersom åttonde laget Trelleborg är allsvensk nykomling detta år. För de 7 direkt hemmapremiärer som kan jämföras med förra året är det ett publiktapp, även om det är litet: –1 630 åskådare eller –1,7 procent.

Trelleborgs 5509 åskådare skulle dock kunna jämföras med förra säsongens allsvenska lag Halmstad (nu i Superettan) som lockade 5223. Här ser vi en ökning på knappt 300 personer. Återstår att se om BP och Dalkurd tillsammans kan locka fler åskådare än vad AFC och J-Södra gjorde förra året. “Seriebytarna” är ett passande namn för de nykomlingar som ska jämföras med de lag som trillade ur efter förra säsongen.

ANNONS

Det finns chanser att MFF, Djurgården och IFK Göteborg når en högre publiksiffra än vad förköpssiffrorna skvallrar om. Mycket beroende på de besökare som bestämmer sig i sista stund att kolla på matcherna på plats. “Best Case”-siffrorna kan kanske vara högre antaganden än vad utfallet blir. Därmed kan de ta ut varandra: best case jämfört med förköpssiffrorna.

I slutändan ser det ut att bli ett tapp på cirka 21 000 åskådare jämfört med förra året – med viss risk att tappet kan bli aningen större. Ett av lagen i år ser ut att tappa cirka 19 000 åskådare och därmed ensam stå för nästan hela raset och det är IFK Göteborg. Återstår att se när samtliga matcher har spelats hur summeringen blir – och det sker först onsdag kväll den 18:e april.

Publicerad 2018-04-07 kl 13:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto