Barcas 5–0 mot Sevilla tangerade två blytunga rekord i nationella cupen

Statistikbloggen

Ny pokal för pojkarna från Barcelona att kyssa och ännu en cupseger – 30:e genom tiderna. 7 gånger fler än tvåan Bilbao med 23 segrar och 11 gånger fler än superrivalen Real Madrid som “bara” har 19 segrar. Ska Ronaldo skjuta Real till den 20:e titeln – precis som Messi hjälpte Barca till 30:e – månne?

Finalsegern var inte enbart den symboliska 30:e i ordningen utan även segermarginalen blev historisk då den tangerade de fetaste segrarna någonsin. 5–0 kom på straff i 69:e minuten av “Barcas Pär Cederqvist” (PC): Philippe Coutinho. Det blev aldrig något 6–0, 7–0, 8–0 eller 9–0 under de sista 20 minuterna. Det stannade vid 5–0. Domaren tyckte att matchen var avgjord vid 90 och blåste i pipan utan att lägga till någon minuts övertid.

De 5–0 är 5 måls segermarginal. Så bra segermarginal har bara inträffat tre gånger nu inklusive denna final. Dessa finaler är följande:

1915 (2:a maj) — 5–0 till Bilbao mot Espanyol (5:e målet i 70:e minuten)

1980 (4:e juni) — 6–1 till Real Madrid mot Castilla (5:e “plusmålet” i 89:e)
2018 (21:a april) — 5–0 till Barca mot Sevilla (5:e målet i 69:e minuten)

Barcas seger är den med kortast tid till att nå det femte plusmålet i finalen, om än med väldigt liten marginal. Finalen 1980 utvecklade sig så här för Real Madrid, för att visa att det inte fanns någon 5–0-ledning:

6–1: 89:e (femte plusmålet)

Av Barcas fem mål mot Sevilla svarade den fenomenale Messi för 1 mål och 2 assist av de fyra målen före straffen. Messis andra assist som ledde till Iniestas 4–0-mål kommer troligen klassas som “more than a goal” med tanke på allt Kina-snack kring Iniesta.

***

Apropå Kina så kommer den kinesiska ligans sommarfönster hålla öppet 18:e juni och fälla ner den berömda bommen 13:e juli. Där har vi den möjlighet som Andres Iniesta behöver förhålla sig till.

***

Ytterligare en rekordtangering som Barcas cupseger innebär är att ha vunnit 4 år i följd. Det har skett följande gånger nu:

1905–1908: Real Madrid (hade namnet Madrid FC till 1920)
1930–1933: Bilbao
2015–2018: Barcelona (sviten lever)

Med andra ord 85 år sedan vi senast såg ett lag bärga hem fjärde raka cupsegern senast.

***

Vad hoppas ni läsare på när det gäller spanska cupen (Copa del Rey – CDR) nästa säsong?

A >> Barca blir historiskt med 5 raka cupsegrar.
B >> Real Madrid tar den symboliska 20:e cupsegern.

Publicerad 2018-04-22 10:25