Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

15 års statistik som grund: Hammarby blir mästare eller tvåa i årets Allsvenskan

Tabelltoppen för Allsvenskan har väl de flesta någorlunda bra koll på. Hammarby leder och AIK är tvåa – sedan tomrum – därefter kommer övriga lag. Den stora frågan många förmodligen ställer sig är: indikerar Hammarbys serieledning ett väldoftande SM-guld som laget och supportrarna har suktat efter sedan sent 2001?

ANNONS

De 15 senaste säsongernas tabelläge vid 6 omgångar plus slutomgångarna ger följande bild:

20180501-allsvenskan-2003-2017-6omg-ledare

(“Special” för 2016 är inte en Hel Special från korvkiosken i Göteborg. Det är att Malmö FF hade en hängmatch efter både 6 och 7 omgångar, och vann sin 6:e. Det går inte att ge en exakt tabellplacering mer än att laget nu i efterhand får klassas som delad etta.)

Endast 4 gånger sedan 2003 har ett lag som inte är ledare eller delad serieledare tagit hem guldet. De icke serieledande lagen som tagit guld har varit som mest 4 poäng bakom.

Detta, i kombination med övriga statistiska krav som denna blogg behandlat tidigare (poäng i premiärmatchen), innebär att det borde bara vara Hammarby, AIK, Örebro och möjligen Sundsvall som är de guldkandidater som är kvar. Övriga 12 lag kan drömma om nästa säsong, eller näst-nästa för de 2–3 lag som åker ner till superettan.

ANNONS

***

Eftersom Hammarby är ensam ledare är det intressant att studera hur det har gått för de lag som varit ensamma ledare och inte delade ledare efter 6 omgångar. För de 15 senaste säsongerna (2003–2017) har vi 10 säsonger med ensam ledare. 6 gånger (2003, 2008, 2011, 2012, 2014 och 2017) av dessa 10 har ledaren vunnit SM-guld. Övriga fyra gånger har ledaren slutat tvåa eller femma.

Hammarby har 16 poäng just nu. Tittar vi på de 15 föregående serieledarna åren 2003–2017 har vi endast fyra lika välpresterande lag: Halmstad 2004, Kalmar 2008, Helsingborg 2010 och Malmö 2014. Dessa fyra lag knep två guld och två andraplatser.

***

Hur man än vrider och vänder på det så talar det mesta – från statistikböckerna – att Hammarby kommer bli mästare eller tvåa i år. Hammarby har en kanonsäsong på gång. Glöm nu inte, kära läsare, var och när ni läste det: första maj 2018 på Statistikbloggen. Skriv gärna ut och sätt upp på kylskåpet!

ANNONS

**

Norrköping, Malmö FF, Djurgården och övriga är tyvärr för långt ifrån ledande Hammarby. 100% omöjligt är det inte, men chansen är extremt liten.

Publicerad 2018-05-01 kl 17:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto