Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så många vinster, kryss och förluster har allsvenska mästarlagen i modern tid

Statistikbloggen

Senaste tiden har olika infallsvinklar kunnat beskådas här i denna blogg för att redan här och nu i ett så tidigt skede av säsongen försöka sålla bort lagen som är borta från den allsvenska guldstriden och avgöra vilka lag som guldkampen kommer att stå mellan.

Klart är redan nu att guldet kommer att stå mellan AIK och Hammarby. Hammarby bör ta hem guldet – eller – bli tvåa. Det är ingen 100-procentig garanti att det kommer bli så, men det mesta talar för det. Andra lag kommer förmodligen att göra toppstriden spännande men i slutändan bör det stå mellan AIK och Hammarby.

Vilka lag kan sållas bort och när? En titt på tabellraderna för mästerlagen sedan 1993 ger en extremt bra hjälp:

20180505-1993-2017-grafisk-tabellrad-guldlagen.png

Under 16-lagsallsvenskan har mästarlagen åkt på 3–7 “minor” under säsongen. Snittet ligger på 4,9 förluster vilket kan avrundas till 5. Min = 3, Snitt = 5, Max = 7. Antal segrar är intervallet 18–21 stycken.

Annons

Man kan ta tabellraderna för samtliga 16 lag i den pågående Allsvenskan och jämföra var och en med vad som – med facit i hand – har krävts för att se:

A >> Hur många fler förluster har laget råd med de kommande 23–24 omgångarna?

B >> Hur många fler segrar behövs som minst för att ens ha med guldet att göra? Exempelvis behöver Hammarby ordna 12 segrar på de 23 återstående matcherna – detta efter 6 segrar på de 7 inledande omgångarna.

Hammarby har hittills i år en segerprocent på 85,7. 52,2 är vad som – minst – krävs för ett SM-guld. Det kan självklart komma att behövas bättre resultat än så, beroende på vad det troliga guldduell-laget AIK presterar.

***

Diagrammet ovan har ni läsare nytta av säsongen ut. Skriv ut och sätt upp på kylskåpet eller bokmärk blogginlägget. Kolla på diagrammet lite då och då resten av säsongen.

Annons
Publicerad 2018-05-05 17:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto