Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
26v

Sveriges 12 VM-kvalmatcher skvallrar: dessa spelare ska till VM-truppen

Idag tisdag 15:e maj kommer “Party-Janne” att presentera den 23-mannatrupp som skall skickas iväg till Ryssland för att spela VM, vilket är första gången sedan Tyskland 2006 som Sverige är med. Vilka är det då som skall plockas ut? Vilka 23 av de nästan/cirka 40 spelarna under kvalspelet 2016–17 blir upplästa och presterande med overhead-apparaten?

Flera i media och många av Sveriges “10 miljoner förbundskaptener” har nog tänkt och funderat. Vissa tänker väl en snabb tanke – andra kanske tänker varje dag och i sängen innan John Blund startar sömnen. Och hur blir det med Zlatan? Av allt att döma med officiellt besked från SvFF tas Zlatan Ibrahimovic inte ut. Vi räknar därmed iskallt med att Zlatan inte tas ut i landslaget.

Nu går vi vidare och slutsatsen kan mycket väl stämma överens med vad andra har kommit fram till. Den stämmer exempelvis överens med Fotbollskanalens Olof Lundhs prognos ( klicka här för att läsa ).

Det normala vid en trupputtagning för Sveriges del är två startelvor och en tredjekeeper. Med andra ord en 4–4–2-uppställning med en ersättare på varje position förutom målvaktsposten där det blir ytterligare en ersättare. Alltså: 3 målvakter, 8 backar, 8 mittfältare och 4 anfallare.

Under kvalspelet till VM som blev 1080 minuters speltid eller 12 matcher långt (10 gruppspelsmatcher och 2 playoff) har det sett ut på följande vis med matcherna per lagdel..

MÅLVAKTER

Robin Olsen stod samtliga matcher med K-J Johansson som reservmålvakt i 10 av 12. Patric Carlgren var den andra reservmålvakten i de inledande 4 matcherna och därefter tog Nordfeldt över. I de sex avslutande matcherna agerade K-J Johansson och Nordfeldt reservkeepers. Andreas Linde fick vikariera på K-J Johanssons bänknötarpost i en match (2–1-segern mot Frankrike).

BACKAR

Högerbacken – Här har Lustig & Krafth turats om. Lustig har gjort 9 och Krafth står på 3 starter.

Mittback A – Lindelöf är hur given som helst (11 starter). Han har backats upp av Pontus Jansson som håller i standby-biljetten (1 start – mot Vitryssland hemma när Lindelöf inte var med).

Mittback B – Vår nya viking: “Granen”, som skulle kunna klassas som “nya Skägget”. Hur given som helst. Här har vi Filip Helander som backup.

Vänsterbacken – Ludwig Augustinsson har spelat här i de 10 senaste kvalmatcherna varav de 9 senaste från start. Den som backupat på posten till “Ludde” är Martin Olsson som var startspelare i kvalmatch 2 och 3. Wendt startade i första kvalmatchen och inledde sedan 3 följande kvalmatcherna från bänken där det blev ett inhopp.

MITTFÄLTET

Högerkanten – Jimmy Durmaz har med speltid men det är Victor Claesson som spelat senaste fyra från start och innan det fyra inhopp. Durmaz spelade inget i de fyra sista kvalmatcherna. Rohdén har en start på högerkanten men annars bara i princip varit bänknötare. Rohdén var inte med i senaste landskampsfönstret – det var däremot Durmaz och Claesson.

Centralt (2 st) – Här finns det flera olika lirare som fått speltid: Albin Ekdal, Sebastian Larsson, Fransson, Hiljemark, Gustav Svensson och den nu skadade Jakob Johansson. Nu är Jakob Johansson inte är att räkna med är det Albin Ekdal (7 starter), Sebastian Larsson (5 starter) och Hiljemark (4 starter) som fått spela mest. Hiljemark hade all sin speltid i de 5 första matcherna (4 starter och 1 inhopp), men var tillbaks i landslaget senast med träningsmatcherna. Gustav Svensson har kommit starkt på senare tid med inhopp i nästan varje match.

Vänsterkanten – Emil Forsberg har startat samtliga matcher. Vem ska vara beredd att hoppa in ifall han behöver bytas ut? Kantspelaren Ken Sema byttes in för honom i träningslandskampen nyligen. Sema nötte bänk 90 minuter/match i de 4 sista kvalmatcherna. Kanske är det där vi har reservspelaren – i alla fall av statistiken att döma.

ANFALLARNA

Berg & Toivonen är hur givna som helst på topp. 11 respektive 9 starter. Eller 961 respektive 763 minuter var av maximalt 1080. Jämför med ersättarna: Guidetti (214 minuter / 3 starter / 2 inhopp), Kiese-Theliin (119 / 0 / 7) och “Newman” (118 / 1 / 2). Därefter ett 6 minuters inhopp med “Masthuggarn” och 14 minuters inhopp med Emir Kujovic. Kiese-Thelin (K-T) eller “Newman”? Det som talar för K-T är att han hoppade in i de 5 sista kvalmatcherna medan “Newman” inte ens varit med i truppen senaste 4 kvalmatcherna.

AVBYTARE SOM ALDRIG SPELAT (UTESPELARE)

Dessa spelare är värda all heder. Dom har ställt upp när “El Presidente” kallade in respektive, och varit med på träningar och varit beredda på inhopp. Johan Larsson (1 match på bänk), Sebastian Holmén (2), Sam Larsson (3), Niklas Hult (1), Wahlqvist (1) och Lewicki (1). Någon eller några av dessa spelare kan möjligen bli reserv på hemmaplan som det så fint kallas.

SLUTSATS – Följande trupp kommer Party-Janne att presentera:

MÅLVAKTER (3 st) — Robin Olsen, K-J Johansson & Nordfeldt. Om Robin Olsen inte tas ut är “fjärdekeepern” Rinne den som ersätter (utifrån senaste landskampsfönstret).

BACKAR (2+2+2+2 st) — Lustig + Krafth, Lindelöf + Pontus Jansson, “Granen” + Filip Helander samt Ludde Augustinsson + Martin Olsson.

MITTFÄLTARE (2+4+2 st) — Claesson + Durmaz, Ekdal + Seb Larsson + Gustav Svensson + Hiljemark samt Emil Forsberg + Ken Sema. Notering: Det hade blivit Jakob Johansson istället för Hiljemark om inte skadan hade inträffat mot Italien.

ANFALLARE (2+2) — Berg + Toivonen samt reservduon Guidetti + Kiese-Thelin.

Startelvan i VM med oklara positioner (4–4–2): XXXXXX (Olsen) – Lustig, Lindelöf, Granen, Augustinsson – Claesson, XXXXXX (Seb Larsson), XXXXXX (Ekdal), Forsberg – Berg, Toivonen.

Positionerna med XXXXXX är något oklara, men om alla är friska, pigga och allt som behövs finns den givna spelaren i den följande parentesen. Allt baserat på statistiken.

***

Speltid i VM-kvalet (1080 minuter över 12 matcher), spelare för spelare…

Målvakter: Olsen (1080 minuter / 12 starter), K-J Johansson (0 / 0), Nordfeldt (0 / 0), Patric Carlgren (0 / 0) och Andreas Linde (0 / 0).

Backar:
Lustig (781 / 9), Krafth (292 / 3)
Lindelöf (990 / 11), Pontus Jansson (93 / 1)
Granen (1071 / 9), Helander (9 / 0)
Augustinsson (837 / 9), Martin Olsson (162 / 2), Wendt (106 / 1)

Mittfält:
Durmaz (577 / 7), Claesson (369 / 4), Rohdén (95 / 1)
Ekdal (508 / 7), Seb Larsson (474 / 5)
Hiljemark (384 / 4), Gustav Svensson (122 / 0)
Emil Forsberg (1064 / 12), Ken Sema (0 / 0)

Anfall:
Berg (961 / 11), Toivonen (763 / 9)
Guidetti (214 / 3), Kiese-Thelin (119 / 0)
Nyman (118 / 1)
Kujovic (14 / 1)
Armenteros (6 / 1)

Övriga – utan speltid, men suttit på bänken:
Johan Larsson, Sebastian Holmén, Sam Larsson, Niklas Hult, Linus Wahlqvist & Lewicki.

***

Om “Party-Janne” väljer att överraska med att ta in en spelare som inte varit med i kvalet återstår att se. Vad finns det för några sådana alternativ?

Zlatan vore en superskräll och då leker SvFF med sin trovärdighet när man tidigare gått ut med att Zlatan inte skall med.

Vi har även spelare som Andreas Isaksson och numera förmodligen extremt matchotränad Kim Källström.

En intressant comeback skulle vara “Boom-Boom” Wernbloom men då måste någon “given spelare” bort (Ken Sema? Gustav Svensson?).

Jiloan Hamad är också en tänkbar spelare, som var med i januari-turnén.

…vad har ni läsare för jokrar i leken att trolla fram?

Publicerad 2018-05-15 kl 07:30
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons