Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Inför slutomgången i vissa ligor – så ser kampen om Guldskon ut just nu

Dags nu för säsongens kanske sista koll på kampen om Guldskon. Men först en återblick på de stora ligorna för att visa varför kampen om Guldskon är det kanske mest intressanta nu: I England, Tyskland och Portugal är ligorna färdigspelade medan ligorna i Spanien, Italien och Frankrike har slutomgången kvar. Utöver dessa nämnda ligor är det även färdigspelat i ytterligare ligor medan det återstår lite matcher i andra.

ANNONS

Ligagulden har fördelats överallt i de stora ligorna: Spanien (Barca), England (City), Italien (Juve), Tyskland (Bayern München), Frankrike (PSG), Portugal (Porto) och det är i princip avgjort överallt. De flesta nationella cupfinaler har spelats samt Europa League-finalen. Det finns inte mycket kvar av intresse förutom nationella cupfinalerna i Tyskland och England nu på lördag samt CL-finalen nästa lördag (Real Madrid–Liverpool).

Så den stora frågan är nu vilken spelare som kniper förstaplatsen som bästa målskytt i de europeiska ligorna, då det ännu inte helt färdigspelat. Under hela säsongen har ledartröjan skiftat ägare mellan flertalet spelare, men nu har Messi blåst om hela startfältet och blivit ledare nu när det närmar sig målgång – ungefär som Petter Northug retsamt gjort någon gång på femmilen.

ANNONS

Topplistan ser ut på följande vis med axplock av stjärnor som lyst svagare än förväntat plus den traditionsenliga svenskkollen:

20180518-guldskon-just-nu.png

Zlatan och “Masthuggarn” (Samuel Armenteros) står med endast i egenskap av svenskkoll och dessa två spelare spelar ju en liga utanför Europa, precis som för Marcus Berg.

När det gäller Guldskon leder Messi minst sagt betryggande nu med tanke på att Immobile – som är närmast jagande med chansen kvar – är hela 5 mål bakom. Cavani och Icardi med varsin match kvar är 6 mål bakom Messi. Det ska extremt mycket till för att Messi ska missa denna individuella titel.

Som vanligt gäller melodin att det endast är ligamål som räknas och multipliceras med ligans status (1,0 eller 1,5 eller 2,0) som baserar sig på prestationerna i europacuperna. De fem bäst rankade ligorna har statusen 2,0. Därefter har ligorna 6–21 statusen 1,5. Resterande ligor får finna sig i att ha statusen 1,0.

ANNONS

***

När det gäller svenskkollen så har vi samtliga fyra anfallare från VM-truppen med i summeringen. Även om det är lätt att konstatera hur det ser ut genom att titta på tabellen ovan så skadar det inte med en kort genomgång av ordinarie anfallsduon och backup-duon:

Ordinarie anfallsparet
Marcus Berg – 25 mål på 22 ligaomgångar
Ola Toivonen – 0 mål på 37 ligaomgångar (1 omgång kvar)

Håll i hatten nu: Marcus Berg gjorde 10 (!) mål på de tre (!) sista omgångarna i ligan. Här snackar vi målform. Även om ligan som Al Ain befinner sig i inte är Premier League så bör det inte underskattas. Den målformen kommer Sverige behöva i VM med tanke på att Ola Toivonens facit knappast lär skrämma tyskarna…

Backup-anfallarna
Isaac Kiese Thelin – 16 mål på 30 ligaomgångar & 3 mål på 8 playoff-matcher
John Guidetti – 3 mål på 37 ligaomgångar (1 omgång kvar)

ANNONS

***

Någon som minns Emir Kujovic? Här snackar vi upp som en sol och ner som en pannkaka. Efter SM-guldet 2015 med 21 mål på 29 matcher och därefter 7 mål på 9 matcher i början av 2016 och landslagsuttagningar gick det käpprätt åt “ni-vet-vad”. Noll mål säsongen 2016/17 i belgiska Gent och nu ynka 2 mål i tyska andradivisionen med ytterst få starter och sparsamt med speltid via ett flertal inhopp – och slagen av backen Baffo som gjorde 3 mål i samma liga. Emir var inte ens i närheten av Ishak och Sebastian Andersson som kom delad åtta i skytteligan för tyska andradivisionen med 12 strutar var.

***

Vågar vi ta ut segern i förskott och kora Messi som vinnare redan här och nu?

***

Uppdaterat 18:37 – – Rättade till ligamästaren i Portugal. Tack till Locatelli som var uppmärksam!

Publicerad 2018-05-18 kl 14:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto