Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
28v

CR7 vs Messi 2017-18: vem var bäst sett till målspridningen i ligaspelet?

Ni har hört det förut från vissa i medier: “Messi är ÖVERLÄGSEN alla andra spelare”, men här på Statistikbloggen är detta däremot ingen sanning eftersom det inte kan styrkas med statistiken. Anledningen är en viss portugis som ofta kan titulera sig “Damernas Cristiano”.

Så hur bra har dessa två anfallare varit i La Liga senaste säsongen? Ronaldo missade de fyra första omgångarna på grund av onödiga utvisningen i supercupfinalen strax före. Sedan har Real-tränaren “dubbel-Z” valt att låta Ronaldo få vilas ett flertal gånger, vilket kan ha varit klokt med tanke på att om det var en taktik för att vinna CL tredje året i rad så gick det hem – även om han gick mållös i semin och i finalen.

Av 38 möjliga omgångar spelade Messi 36 matcher medan Ronaldo spelade endast 27. Messis facit blev 34 mål på 36 matcher och Ronaldo gjorde 26 mål på 27 matcher. Ronaldo har alltså ett snäppet bättre målsnitt men i praktiken är det jämförbart.

Den stora frågan är nu: hur har dessa 34 respektive 26 mål fördelat sig baserat på motstånd?

Förhoppningsvis kan ni alla läsare hålla med om att det bästa sättet är att ranka lagen efter tabellposition och sedan pilla in antal gjorda mål mot respektive lag. De matcher där spelarna har spelat handlar det oftast om 90 minuter speltid eller snudd på. Något enstaka inhopp har det också handlat om. Det får räcka med siffran “1” för att indikera att respektive spelare har spelat. Tabellen nedan bör vara självinstruerande…

20180531-la-liga-cr7-messi-facit-alla-lag

På det stora hela är det ganska “jämnt skägg”, så att säga. Den stora frågan är hur CR7-statistiken hade sett ut om han hade spelat 36 (som Messi) istället för 27 matcher.

Det går dock inte att blunda för att mot de övriga 6 topplagen som också ska ut i Europa i sommar har CR7 och Messi gjort vardera åtta mål mot, där CR7 har presterat lite bättre mot CL-lagen. Detta trots att Ronaldo missat två matcher (och missade andra halvlek i senaste El Clasico på grund av skada) medan Messi inte missat någon.

Å andra sidan går det heller inte för att blunda för att Ronaldo drog på sig rött kort i supercupen innan säsongen. Han har sig själv och ingen annan att skylla för att han missade de fyra första omgångarna. Det var lika för båda – Messi och Ronaldo. Messi drog inte på sig rött kort medan Ronaldo gjorde det. Det är en del av spelet att undvika avstängningar.

Bör även understrykas att assisträkning inte finns med i denna statistik. Men anfallare är anfallare och anfallares primära uppgift är att få in bollen i mål. I denna jämförelse håller vi oss enbart till målfacit. Assisträkningen får bli en annan gång.

Kommentarsfältet är självklart öppet för debatt om assisträkning.

***

Vad anser ni läsare: är det Ronaldo eller Messi som var den bästa målskytten i La Liga senaste säsongen?

Publicerad 2018-05-31 kl 18:02
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons