POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför Sverige–Schweiz: bägges VM-facit genom alla tider

Imorgon gäller det! Schweiz i åttondelsfinalen. Har redan bollats i media hur “bra” detta Schweiz är – eller om laget verkligen är så bra som världsrankingen skvallrar om. Och så vidare, och så vidare.

Det enda vi verkligen vet om matchen är att vi kommer ha ett födelsedagsbarn på planen och det är Ola Toivonen. Kanske får han den bästa presenten: att ordna “två noll” och därmed se sitt tröjnummer kopieras till resultattavlan.

Men hur bra är då detta Schweiz? Vi har världsrankingen och tidigare inbördes möten att gå på. Men något som få sajter/mediakanaler eller ingen (?) har plockat fram är hur det egentligen har gått för Schweiz genom alla VM.

Så detta är vad som kommer visas här och nu:

20180702-schweiz-vm-facit

Kontentan är att för samtliga VM som Schweiz deltagit i och gått vidare från ett gruppspel så har laget alltid skickats ut i den första slutspelsmatchen. Inte ens i hemma-VM 1954 lyckades Schweiz gå vidare från första slutspelsmatchen. Ingen lysande historik…

I VM 1934 och 1938 fanns inget gruppspel. De 16 deltagande länderna inledde i åttondelsfinalerna. 1950 inleddes hela kalaset med gruppspel där de bästa lagen gick vidare till ett finalgruppspel för fyra lag där tabellplaceringarna bestämde medaljfördelningen.

Nu jämför vi med Sveriges VM-facit:

20180629-sverige-vm-facit

Sverige är bättre är Schweiz att vinna slutspelsmatcher efter ett gruppspel. Dock har det inte hänt så ofta. Bara i hemma-VM 1958 samt när “Sverige försökte gräva guld i USA” sommaren 1994.

Sverige har hela 5 semifinalplatser eller prestationer via gruppspel som får anses motsvara semifinal. Schweiz står på noll genom alla tider.

Efter Schweiz-VM 1954 har Schweiz aldrig placerat sig bättre än nummer 10 i ett VM. Sverige har gjort det hela fyra gånger. Sverige har 1 silver, 2 brons och en fjärdeplats – Schweiz har inget alls att visa upp.

Schweiz missade 6 stycken VM i rad 1970–1990. Sverige har aldrig missat 3 eller fler VM i rad. Sverige gör sitt tolfte VM – Schweiz sitt elfte.

***

Som en VM-nation är det helt klart Sverige som är tungviktaren (med viss överdrift) och Schweiz är “lätt flugvikt” sett till meriter och prestationer genom alla tider.

***

TV-kanalen som skall zappas in för att följa den viktiga åttondelsfinalen Sverige–Schweiz är TV4 och det är TV4 som gäller (inte SVT). 16:00 startar matchen.

 

Publicerad 2018-07-02 kl 16:16
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå