POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Efter Sveriges seger mot Schweiz: VM-facit genom åren för Sverige, Schweiz och England som väntar i kvarten

Schweiz må ha varit rankad nummer fyra på världsrankingen för någon månad sedan och nummer sex senaste månaderna, men när det väl kommer till VM-turneringarna genom alla år har alplandet knappast imponerat – fortfarande ännu inte vunnit en slutspelsmatch som tar vid efter ett gruppspel.

Det är Österrike (1954), Spanien (1994), Ukraina (2006), Argentina (2014) och nu alltså även Sverige (2018) som skickat ut Schweiz i första utslagsmatchen efter ett gruppspel. Schweiz är ett ganska bra kvallag men knappast ett bra världsmästerskapslag.

Så här har Schweiz VM-facit sett ut fram till och med VM 2018:

20180704-schweiz-vm-facit

Att Schweiz inte fick en notering för “semi” i VM 1950 trots att gruppspelet sträcker sig dit beror på att i detta VM gjorde fyra lag upp om platserna 1–4 och dessa fyra lag är lagen som får anses ha nått fram till “motsvarande semifinal”.

Samma summering för Sveriges del:

20180704-sverige-vm-facit

Att Sverige fått en “kråka” (siffran 4) för semifinal 1974 beror på följande: Sverige gick vidare från gruppspel 1 och nådde därefter ena gruppen av de två gruppspelen som gjorde upp vilka lag som skulle mötas i final- respektive bronsmatch. Gruppvinnarna möttes i en finalmatch och grupptvåorna möttes i bronsmatchen. Sverige kom trea i ena fyrlagsgruppen och blev officiellt det femte bästa laget i detta VM. På sätt och vis nådde Sverige något som motsvarar semifinal. Ni läsare får gärna lämna era åsikter om detta.

***

Nu väntar England på lördag den 7:e juli i en mycket intressant kvartsfinal, där förloraren åker hem med första bästa flyg och vinnaren ser fram emot två nya matcher: semifinal och därefter antingen final eller bronsmatch.

Därför kan det vara intressant att även kolla in Englands VM-facit genom åren…

20180704-england-vm-facit

När vi räknar ihop alla kvartsfinaler som England spelat och jämför med Sverige får vi fram följande statistik…

England: 8 kvartsfinaler – 2 segrar & 6 förluster (25% vinster)
Sverige: 4 kvartsfinaler – 3 segrar & 1 förlust (75% vinster)

Sverige har tre raka segrar (1938, 1958 & 1994) i de äkta kvartsfinaler som spelats, medan England har två raka förluster (2002 & 2006).

***

För er läsare som missat och för nytillkomna till bloggen är det väldigt intressant att när Sverige har gjort åtminstone 5 mål i ett VM-gruppspel har mästerskapet slutat i dur – det vill säga åtminstone en bronspeng.

I detta VM gjorde Sverige 5 mål i gruppspelet och möter på lördag ett England som tvingades till 120 minuters slit mot Colombia. Facit i gruppspelet ger åtminstone hopp om upprepning av historien för svensk del – om det blir så återstår att se.

De flesta av denna bloggens läsare hoppas förmodligen på att Sverige ska ta medalj.

 

Publicerad 2018-07-04 kl 10:21
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå