POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

FIFA-världsrankingen för juli 2018 skulle kommit igår – har ännu inte kommit

Lite annorlunda blogginlägg detta, men med syfte att informera om att FIFAs världsranking för herrlandslag som skulle ha kommit igår den 19:e juli ännu inte har offentliggjorts.

Följande datum gäller för kommande rankinglistor år 2018:

19 juli
16 augusti
20 september
25 oktober
29 november
30 december

I skrivande stund är datum och tid 20:e juli 2018 02:30 på Hawaii vilket är i princip så långt västerut man kan komma på världskartan och tidzonerna.

Vi vet att det har surrats om att matematiken bakom världsrankingen skall göras om och att juli 2018 med största sannolikhet blir första månaden med nya räknemetoden.

En snabbtitt på VM nu senast: Brasilien åkte ur i kvartsfinalen och kommer preliminärt att bli ny världsetta medan mästarlaget Frankrike “bara” blir tvåa med rankingmetoden som gällt till och med juni 2018. Hur logiskt är det att Brasilien blir etta och Frankrike blir tvåa?

Och vi har sett hur värdländer för mästerskap tappar betydligt på rankingen inför turneringen just för att länderna inte har möjlighet att spela kvalmatcher där segrar ger 2,5x fler poäng jämfört med seger mot samma nation i en träningslandskamp.

Förhoppningsvis kan nya rankingmetoden bli mer rättvisande.

Den rankingmetod som gällt i flera år fram till juni 2018 innebär att fyra komponenter multipliceras: matchresultat (förlust 0p, kryss 1p vilket även gäller vid straffläggning i tävlingsmatcher, seger 3p), motståndarstyrka (200 – motståndarranking), tävlingssammanhang (träning 1p, kvalmatch 2,5p, regionsmästerskap som EM 3p, VM 4p) samt motståndarens konfederationstillhörighet (Sydamerika 1,0p, UEFA 0,99p, övriga 0,85p).

Samtliga resultat från senaste 4 åren räknas in där ett snitt för varje år tas fram samt med en avskrivningsmetod för 2–4 år bakåt så att de äldre resultaten inte är lika betydande som senaste årets resultat.

***

Med rankingmetoden som gällt till och med juni 2018 kommer Sverige – preliminärt sett – att klättra från 24:e till 14:e plats (2 st kryss i VM-grenrepet samt 3 segrar och 2 förluster i VM). Världsmästaren Frankrike ser ut att klättra från plats 7 till 2, världsettan Tyskland ser ut att tappa till plats 5. Ny världsetta ser ut att bli Brasilien som går från plats 2 till 1. Värdlandet Ryssland, som tappade enormt på rankingen inför VM, då inga kvalmatcher kunnat spelas, blir en raket som går från plats 70 till 23. Andra raketer är finallaget Kroaten som går från 20 till 4. Även Japan och Sydkorea tar rejäla kliv upp på rankingen. Allt detta är preliminära siffror och vi får se hur det blir med nya rankingmetoden.

***

Sajten som ni läsare ska kasta ett öga på, för att se den nya rankingen – när den väl släpps, är:

https://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/

Kommentera gärna detta blogginlägg när nya rankinglistan har släppts, så får vi se dels hur mycket försenad den är men även vilken plats Sverige får.

Publicerad 2018-07-20 kl 14:28
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå