POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Allsvenska guldchanstabellen efter omgång 15 & topp 6-lagens poängutveckling

Det blev nästan bara segrar för de 6 topplagen i den 15:e omgången av Allsvenskan (28–30 juli). Endast Djurgården (kryss) och Norrköping (förlust) som tappade lite av sina fotfästen. Den kommande omgången, lördag–måndag, skulle kunna kallas för “återställaromgången”. De tidigarelagda matcherna som spelades i våras är nämligen från denna omgång. Nu blir det därmed äntligen lika många matcher för samtliga lag.

Så här har de 6 topplagens poängkurvor sett ut hittills denna säsong:

20180731-allsvenskan-topp6-omg15

(“Peking” är Norrköping och “Bajen” är Hammarby. MFF är Malmö FF och ÖFK är Östersund.)

Hammarby har en teoretisk chans att gå om AIK i kommande omgången men då krävs en tillräckligt stor seger hemma mot Trelleborg på söndag. Från och med den dagen har vi det definitiva svaret på vem som är serieledare, efter att under flera omgångar ha varit en snackis.

***

Efter den nyss avverkade 15:e omgången kan vi även konstatera att Örebro har halkat efter ytterligare där den senaste “olyckan” (krysset mot Häcken) innebär att Örebro har med mycket stor sannolikhet försvunnit från det gäng som haft chans på guld – ungefär som en löpare längst bak i en klunga och blir till slut avhängd i ett långdistanslopp. Så här ser guldchanstabellen ut just nu:

20180731-allsvenskan-guldchanstabellen

Ytterligare statistisk hjälp för att avgöra vilka lag som bör ha spelat bort sina guldchanser finns i diagrammet nedan:

20180505-1993-2017-grafisk-tabellrad-guldlagen

Grovt räknat handlar det om att ett guldlag i 16-lagsserien har maximalt 4–5 förluster under säsongen. Det gör att chanserna för exempelvis Djurgården, Malmö FF och Östersund är mycket små att ta guld då 4 förluster redan är uppnådda. AIK (0 förluster), Hammarby (2 förluster) och Norrköping (3 förluster) är därmed de starkaste kandidaterna.

Tittar vi från andra hållet ser vi att det har krävts 18–21 segrar under en säsong för ett SM-guld. Det innebär att Topp 6-lagen måste prestera enligt följande resten av säsongen…

1 AIK 10 segrar hittills: 8–11 segrar (>57%) krävs på 14 matcher
2 Hammarby 10 segrar: 8–11 segrar (>53%) krävs på 15 matcher
3 Norrköping 9 segrar: 9–12 segrar (>60%) krävs på 15 matcher
4 Djurgården 8 segrar: 10–13 segrar (>71%) krävs på 14 matcher
5 Östersund 8 segrar: 10–13 segrar (>67%) krävs på 15 matcher
6 Malmö FF 7 segrar: 11–14 segrar (>78%) krävs på 14 matcher

Procentsatserna visar vilka vinstkrav som gäller för en realistisk guldchans. Lägre procentsats innebär såklart att det är större chans att det kan uppnås. Med andra ord viss skillnad där Hammarby behöver vinna minst cirka 53 procent av återstående matcherna medan Malmö FF måste vinna minst cirka 78 procent.

***

När nästa omgång är färdigspelad kan det finnas 3 lag inom 3 poäng (33–36 poäng) i den absoluta toppen: Norrköping måste bortaslå Sundsvall på måndag kväll 6:e augusti.

Därefter kommer nästa toppstridsmatch måndag 13:e augusti då Norrköping tar emot Hammarby hemma och den matchen parallellsänds i Sportkanalen.

Publicerad 2018-07-31 kl 12:50
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå