Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Elfsborg bröt den 9 matcher långa sviten utan seger – så ser poängkurvan ut i år

Elfsborg – Örebro 1–0 i eftermiddags i den 22:a omgången av Allsvenskan och Boråsarna kan tacka Ex-AIK:arna Obasi (mål) & Ishizaki (ass) för det matchavgörande målet som bröt den 9 matcher långa dystra sviten utan seger som fick laget att dala till allt djupare nivåer i tabellen.

Hög tid att kolla in Elfsborgs poängutveckling denna säsong av Allsvenskan och så här ser det ut ihop med några relevanta lag som jämförelseobjekt:

20180922-allsvenskan-omg1-22-elfsborg

Serieledaren AIK och närmast jagande Hammarby samt jumbolaget Trelleborg (nu 12 raka utan seger) är naturliga jämförelseobjekt. Dessutom Östersund som också var en slow-starter i år och kom igång kring omgång 9 precis som Elfsborg. Elfsborgs framgångar kom av sig efter omgång 12–13 medan Östersund ångade på några omgångar till – fram till att en viss Saman Ghoddos såldes.

ANNONS

Återstår att se om Elfsborg har hittat rätt med sitt spel efter tre raka kryss följt av dagens segermatch. Förvisso “bara” mot Örebro och inte mot något av topplagen (AIK, Hammarby, Norrköping och Malmö FF), men ändå. 3 poäng är alltid 3 poäng. 3 poäng mot “Åshöjden” är lika många poäng som 3 poäng mot “Real Madrid”.

***

22 poäng står Elfsborg på just nu. Denna poängskörd kan jämföras med poängskörden de de fyra sämst placerade allsvenska lagen 2008–2017…

13 30m 28–34p, snitt: 31,7 — säkrat kontrakt
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
14 30m 24–32p, snitt: 28,6 — kvalplatsen
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
15 30m 21–29p, snitt: 25,4 — nedflyttning
16 30m 10–25p, snitt: 16,4 — nedflyttning

För att Elfsborg verkligen ska vara på den säkra sidan krävs högst sannolikt 33 poäng. Då bör laget slippa allt vad kval heter. 11 poäng saknas just nu vilket motsvarar nästan 4 segrar på de 8 återstående matcherna.

ANNONS

Lagen som hotar underifrån är i dagsläget BP, Sirius, Dalkurd och Trelleborg. Med tanke på att BP & Sirius har en hel del poängs försprång mot Dalkurd & Trelleborg ser det mest ut som att Elfsborgs kamp de sista 8 omgångarna handlar om att slippa kvalplatsen snarare än att slippa nedflyttningsplatserna.

***

Så här har Elfsborg placerat sig efter att ha tagit sig upp från 1996 års motsvarighet till Superettan:

20180922-elfsborg-anders-svensson-epoken-sedan-1997

Denna cirka 20-åriga perspektivbild av Elfsborgs utveckling är intressant. Efter att Anders Svensson lade av efter 2015 har det bara gått utför för laget. Hade Allsvenskan fortfarande haft 14 lag hade Elfsborg möjligen haft kvalplatsen just nu. Kanske kan seriens utökning 2008 till 16 lag ha räddat Elfsborg i år 2018….

***

Vad tror ni läsare – kommer Elfsborg att säkra kontraktet och slippa kvala sig kvar?

ANNONS
Publicerad 2018-09-22 kl 19:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto