Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Djurgården–AIK kl 15:00 — AIK:s supersvit mot Djurgården

Statistikbloggen

Klockan 15:00 idag är det tänkt att det prestigeladdade “Tvillingderbyt” Djurgården – AIK skall starta. Om vi lägger Djurgårdens derbycupseger nyligen åt sidan och enbart fokuserar på de allsvenska mötena så har AIK en imponerande svit med 13 raka utan förlust. Dags att ta en noggrannare titt på sviten inför avsparken.

Senaste segern för Djurgårdens del mot AIK var hösten 2011. Därefter har AIK:s trevliga läsning och tillika Djurgårdens dystra summering sett ut på följande vis kronologiskt…

20181021-allsvenskan-aik-dif-2012-2018-kronologiskt

För de sex senaste mötena har AIK varit outstanding. Tabellraden är 6m 5–1–0 10–1 (+9). Pelle Ohlsson, Mark Dempsey, Özkan… Ja, det verkar knappt spela någon roll vilken tränare som Super-Bosse skakar fram och ställer in i den taktiska zonen – AIK vinner ändå och håller nollan.

En granskning av matchresultat baserat på hemmalag ger följande bild av läget…

20181021-allsvenskan-aik-dif-2012-2018-per-hemmalag

***

En titt på hur Djurgårdens och AIK:s poängutveckling varit i år så här långt (i sällskap med Hammarby och Brommapojkarna): 

Annons

20181021-allsvenskan-08-klubbarna-utveckling

Djurgården var inte allt för långt ifrån AIK och Hammarby kring mitten av denna säsong, men därefter har AIK visat var skåpet skall stå och Djurgården har varit jämförbart med lag som borde skickas ner till Superettan. Exakt varför Djurgården har säckat ihop är inte ett ämne för denna blogg, men en titt på förändringarna av spelartruppen under sommaren är intressant.

Tyngre pjäser som Djurgården har skeppat iväg under sommaren är:

Felix Beijmo till Werder Bremen (Bundesliga)
Tino Kadewere till Le Havre AC (franska “Superettan”)

Tino Kadewere leder fortfarande Djugrårdens interna skytteliga med sina 8 strutar fram till VM-uppehållet.

Tyngre pjäser som Djurgården har lockat till sig under sommaren är:

Erik Johansson från FC Köpenhamn (danska ligan)
Nicklas Bärkroth från Lech Poznan (polska ligan)

Annons

Därefter har Djurgården haft en historiskt sett obalanserat trupp med för många mittbackar och knappt någon äkta anfallare.

***

Hur det än går resultatmässigt i matchen kommer detta möte bli historiskt: så här sent på året har det aldrig tidigare spelats ett allsvenskt derby mellan dessa två 08-klubbar. Oktober är dessutom en ganska ovanlig månad för allsvenska möten mellan Djurgården och AIK – detta är den tredje gången genom tiderna som lagen möts i oktober månad.

Dock så finns det en liten brasklapp – och det är Svenska Cupen. Här har lagen mötts cirka tio gånger. Två gånger har lagen mötts senare än 21:a oktober: 5:e november 1972 (Djurgården vann den kvartsfinalen) och 9:e november 2002 (Djurgården vann den finalen).

Publicerad 2018-10-21 13:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto