Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inför Sirius–BP idag: en titt på de 7 lagen i bottenstriden – grafisk poängutveckling

Statistikbloggen

Häcken förnedrade Dalkurd igår samtidigt som Trelleborg bara tog en pinne mot Elfsborg till BP:s stora förtjusning. Detta ger BP ett kanonläge att koppla ett grepp om kvalplatsen idag, samt öka chansen att nå säker mark – då “Stockholms Milan” i eftermiddag möter Sirius som också kämpar för att få spela allsvenskt även nästa år.

En grafisk illustration av tabell-/poängläget ger en god känsla för hur det ser ut i bottenstriden. Av de 7 bottenlagen är det bara BP, Sirius och Kalmar som ännu inte spelat sin 27:e match för säsongen. BP möter Sirius med start 17:30 vilket innebär att det blir en “6-poängsmatch”. Kalmar har i skrivande stund 0–0 i halvtid borta mot Hammarby.

Så här ser den grafiska illustrationen ut:

20181028-allsvenskan-bottenstriden

Trelleborg kan vid tre raka segrar som bäst sluta på kvalplats men det ska mycket till för en sådan uppryckning. Vi såg det sent 2009 när Djurgården vann sina 3 sista matcher på säsongen vilket gav ett allsvenskt kval mot Assyriska från Superettan. Det är inte kört för Trelleborg, men de flesta av er läsare räknar nog med en degradering för skånelaget.

ANNONS

Kampen om kvalplatsen kan bli en rysare mellan BP och Dalkurd – väldigt passande till Halloween-tiderna.

Vinner Sirius idag går laget upp till 29 poäng och har 9 poäng ner till kvalplatsen med 3 omgångar kvar (9 poäng/lag i potten). IFK Göteborg kommer i så fall vara laget närmast kvalplatsen med 8 poängs trygghet. Att antingen BP eller Dalkurd skulle slicka skålen ren på hund-manér är inte särskilt sannolikt även om det k-a-n inträffa.

Dagens match mellan Sirius och BP är verkligen av stor betydelse för bottenstriden. Sirius kan i praktiken säkra sitt allsvenska kontrakt (vid seger) medan BP kan vid seger eller kryss hålla spänningen i botten vid liv klart längre.

Publicerad 2018-10-28 16:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto