Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
2v

16-lagsallsvenskan: alla serieledare efter 28 omgångar – blev det guld till slut?

Vi vet förutsättningarna för omgång 29: SM-guldet k-a-n säkras, men det beror helt på resultaten. Olika scenarier finns. AIK:s drömscenario är att Örebro vinner borta mot IFK Norrköping vilket i så fall innebär att Goitom & Co kan fira redan innan matchen mot Sundsvall. Men hur sannolikt är det att AIK kommer att vinna SM-guldet i år? Let’s find out…

Ända sedan serien vände i somras har denna blogg haft AIK som blivande mästarlag baserat på statistiska grunder – omgång efter omgång. Den stora frågan har aldrig varit OM AIK kommer att vinna SM-guld, utan NÄR. Även efter omgång 28 står det klart att AIK får klassas som solklar favorit till SM-guldet, se nya sammanställningen:

20181103-allsvenskan-2008-2017-28-30-omg

Samtliga sju ledarlag med 1 poängs marginal eller bättre efter 28 omgångar har vunnit SM-guld. Fyra av dessa sju lag hade dock redan säkrat guldet senast i omgång 28. Kvar är tre lag som ännu inte säkrat guldet i omgång 28:

2008 – Kalmar FF, 3 poängs ledning
2009 – AIK, 1 poängs ledning
2013 – Malmö FF, 5 poängs ledning

Dessa tre lag har i slutändan vunnit SM-guld.

…nu 2018 har AIK en 4-poängsledning till det enda kvarvarande hotet IFK Norrköping. Denna ledning ska bara räcka ända in i mål.

Matchprogrammet ser ut så här för söndag 4:e november…
kl 15:00 Norrköping – Örebro (slutsignal kring kl 16:50)
kl 17:30 AIK – Sundsvall

AIK har 63 poäng (33 plusmål). Enda hotet Norrköping har 59 poäng (22 plusmål).

De tre möjliga resultaten för Norrköping hemma mot Örebro ger AIK följande förutsättningar för guldkampen…

1 >> Norrköping vinner: 59 –> 62 poäng. Kan nå 65 poäng. AIK tar guld endast vid seger mot Sundsvall. Klockan är då cirka 19:20.
X >> Norrköping kryssar: 59 –> 60 poäng. Kan nå 63 poäng. AIK tar guld vid antingen seger eller kryss. Klockan är då cirka 19:20. Vid en AIK-förlust skall det troligen till ett mirakel av sällan skådat slag för att Norrköping skall ta SM-guld
2 >> Norrköping förlorar: 59 –> 59 poäng. Kan nå 62 poäng. AIK blir mästare i uppvärmningskläder (?) kring klockan 16:50, cirka 40 minuter före avspark mot Sundsvall.

Extremt svårt att försöka avgöra om Goitom & Co får kyssa pokalen redan nu på söndag kväll eller om det blir söndagen därpå (11:e november). IFK Norrköping har 13 raka allsvenska matcher utan förlust och för de 22 senaste allsvenska matcherna har laget endast en förlust. Norrköping är Allsvenskans hittills bästa hemmalag med 35 poäng (11 segrar, 2 kryss, 1 förlust) på 14 matcher. Örebros bortafacit i år efter 14 matcher är 4 segrar, 4 kryss och 6 förluster med 11–17 i total målskillnad: mindre än 1 mål framåt per bortamatch med andra ord.

***

När tror ni läsare att AIK säkrar guldet? På söndag klockan 16:50 eller 19:20 – eller nästa söndag?

Någon som tror att IFK Norrköping vinner SM-guld?

Publicerad 2018-11-03 kl 16:57
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons