Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guldskon: snart 48 år sedan en spelare från ett franskt lag vann – ska Mbappé vinna?

Statistikbloggen

Messi hit och Ronaldo dit. Man får nästan backa till Hedenhös-tiden för att hitta en vinnare av Guldskon som inte är Messi eller Ronaldo (CR7). Det har i princip enbart handlat om spelare från La Liga-klubbar som vunnit på senare tid. Men nu ligger PSG-anfallaren Mbappé väldigt bra till med 11 mål (22 poäng) på 12 omgångar i franska ligan.

Messi och Ronaldo är 4 mål bakom med en omgång färre spelat – 7 mål på 11 omgångar i spanska respektive italienska ligan. Återstår att se om Mbappé kan hålla Messi och Ronaldo bakom sig säsongen ut, samt vinna detta individuella pris.

Skulle Mabappé vinna Guldskon så är 48 års väntan över för en spelare från ett franskt klubblag. Så här ser topplistan ut (släng på 1 år på varje rad för att få ut väntetiden som gäller våren 2019):

20181110-guldskon-senaste-vinster

Det är 47 års väntan just nu denna höst för Frankrike, vilket syns i tabellen ovan. Våren 2019 när det drar ihop sig för avgörandet för Guldskon är det snudd på 48 års väntan.

Annons

***

Kampen om guldskon innebär att endast ligamål räknas – mål i alla andra tävlingsmatcher räknas därför ej in. Dessutom räknas antal mål om till poäng. Är ligan bland de 5 bäst rankade hos UEFA multipliceras spelarens antal mål med 2,0. Ligorna rankade 6–21 innebär att antalet mål multipliceras ed 1,5. Ligorna rankade 22 och sämre får finna sig i att “1 mål = 1 poäng”.

Tyvärr, för tysk del, har Bundesliga bara 34 omgångar, till skillnad från 38 omgångar i de fyra övriga ligorna där 2,0 poäng per mål också gäller. Någon hänsyn till antal omgångar för ligaspelet tas inte.

Vem tror ni läsare kommer vinna kampen om Guldskon?

Publicerad 2018-11-10 14:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto