Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter MFF:s nya EL-poäng igår: så mycket europapengar har laget spelat in i höst

Statistikbloggen

2–2 hemma mot Genk igår i Malmö och därmed ett nytt kryss som ger 190 tusen euro till MFF-klubbkassan från Europa League-arrangören. 190 tusen euro motsvarar grovt avrundat cirka 2,0 miljoner kronor. Stora frågan är nu – hur mycket pengar har Malmö FF att se fram emot sedan den pågående europasäsongen startade i somras?

Äventyret i somras startade med ett CL-kval där Malmö FF klev in i den första kvalrundan och gick vidare till den tredje där man blev utskickade, men var fortfarande kvar i Europa tack vare Europa League-kvalets sista kvalomgång. Totalt blev det 1,14 miljoner för CL-kvalet.

I EL-kvalet skickade man ut danska Midtjylland och tog en plats i Europa Leagues gruppspel där det blivit först och främst en grundplåt på 2,92 miljoner euro samt följande sportsligt facit som adderar extra slantar:

Match 1: 0–2 borta mot Genk –> ingen prispeng
Match 2: 2–0 hemma mot Besiktas –> 570 tusen euro
Match 3: 1–1 borta mot Sarpsborg –> 190 tusen euro

Annons
Match 4: 1–1 hemma mot Sarpsborg –> 190 tusen euro
Match 5: 2–2 hemma mot Genk –> 190 tusen euro
Match 6: 13 dec –> Besiktas borta

Eftersom Malmö FF har ordnat 1 seger kommer laget ta del av den klumpsumma som skapas då alla oavgjorda matcher skickar 190 000 till denna “kryssfond”. När gruppspelet är färdigspelat tar MFF del av sin andel av “kryssfonden”.

Utöver detta sportsliga facit kommer Malmö FF även ta del av den så kallade marknadspoolen och placering på klubblagsrankingen för de deltagande lagen. Sett till senaste åren

Summering över de olika intäktsposterna från europaäventyret

EL-gruppspel…………4,06 miljoner euro (minst)
CL-kval…………………..1,14 miljoner euro
Marknadspoolen…..0,30 miljoner euro (minst)

Annons
Rankingpengar……..0,07 miljoner euro (minst)
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Totalt……………………..5,571 miljoner euro (minst)

Med gällande växelkurs för en euro kring 10,3 kronor innebär detta 57,4 miljoner kronor – minst. Allt detta från arrangören av CL och EL. Publikintäkter för de 7 hemmamatcherna hittills och övriga intäkter är inte inräknat i denna summering.

***

Om Malmö FF vinner mot Besiktas borta på Luciadagen blir det ytterligare en skvätt med stålar. Eftersom Europa League är ett slags “lågbudget-CL” blir det inte de enorma summorna men summan av en matchseger, tabellplacering (1 eller 2) samt platsen i EL-slutspelet ser ut att bli 1,57 eller 2,07 miljoner euro – eller drygt 16 eller 21 miljoner kronor.

Ju bättre det går för Malmö FF i detta europaspel, desto bättre är det för de svenska lag (AIK, Norrköping och MFF samt ytterligare ett) som ska kvala till europacuperna kommande sommar då allsvenskans ranking eventuellt kan ge en mer fördelaktig seedning då kvalmatcherna ska lottas.

Annons
Publicerad 2018-11-30 15:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto