Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Guldskon - Messi i fortsatt ledning (kämpar för sin 6:e guldsko)

Statistikbloggen

Han vann den 2010, 2012, 2013, 2017 och 2018. Det handlar om Leo Messi med sina 5 vunna “guldskor” vilket är en vinst mer än de fyra för tvåan Cristiano Ronaldo. Ska Messi dra ifrån till 6 vunna guldskor eller ska Ronaldo kvittera till 5–5 denna säsong? Återstår att se, men just nu är Messi i ledning för den pågående säsongen med Mbappé – inte Ronaldo – som närmast jagande.

Sedan den förra kollen på kampen om Guldskon för drygt 20 dagar sedan har vi bland annat sett den där 9–0-uppvisningen av PSG där Mbappé, Cavani och Neymar fyllde på sina målkonton som innebar skutt upp i tabellen för dessa tre anfallare med stjärnstatus. Så här har det gått för det herrskapet:

Cavani – 6 mål på 3 senaste omgångarna
Mbappé – 5 mål på 3 senaste omgångarna
Neymar – 2 mål på 3 senaste omgångarna

Några andra utropstecken sedan sist är Atalanta-anfallaren Zapata som svarat för 5 mål (!) på senaste 2 matcherna i Serie A, samt Sampdoria-anfallaren Quagliarella som gjort 4 mål på 2 matcher i samma liga.

Annons

Så här ser topplistan ut just nu:

20190129-guldskon-just-nu

Antal spelade matcher avser de klubbar som respektive spelare tillhör. Detta för att visa hur långt respektive spelares klubb har nått i den pågående säsongen samt hur många matcher som återstår. Det gör att vi kan ser om det känns rimligt att spelare som Hazard, Sterling och Agüero ska kunna bli nya ledare senare under säsongen – och det känns ju knappast sannolikt…

Några av namnen i tabellen ovan är nya sedan sist, exempelvis dessa: Gustav Engvall (med som ren svenskkoll) och Mbaye Diagne från Andreas Isakssons före detta klubb Kasimpasa i Turkiet.

***

Så här funkar matematiken för Guldskon:

Endast ligamatcher i högstadivisionerna inom UEFA-området räknas.
Ligamål omvandlas till poäng, där multipeln (P/mål) beror på ligans ranking.
Tabellen sorteras efter antal poäng.

Annons
Hänsyn till antal omgångar i ligaspelet tas – tyvärr – inte.

De 5 bäst rankade ligorna, baserat på europacupspelet (CL och EL), får multipeln 2,0 medan ligorna 6–21 får 1,5 och resterande får nöja sig med 1,0.

***

När det gäller Messi vs Ronaldo i denna gren är ställningen 5–4 i antal vinster, men synar man siffrorna i sömmarna så är Messi ensam vinnare 5 gånger medan Ronaldo “bara” har varit ensam vinnare 3 gånger. Ronaldo blev delad vinnare 2014 med Luis Suarez.

Vad anser ni läsare? Leder Messi med 5–4, 5–3,5 eller 5–3?

Den gamle gode Brasse-Ronaldo vann Guldskon endast en gång (1997 som Barca-spelare). Det gör att Messi har vunnit Guldskon lika många gånger som bägge Ronaldo tillsammans.

***

Ytterligare nämnvärt angående Messi och Guldskon är att Messi kan bli den första spelaren någonsin att vinna Guldskon tre år i rad.

Annons

Följande fyra spelare har vunnit Guldskon 2 år i rad…

Leo Messi – 2016 och 2017
Ally McCoist – 1992 och 1993
C. Ronaldo – 2014 (delad) och 2015
Thierry Henry – 2004 och 2005 (delad)

Endast Messi och McCoist har vunnit Guldskon som ensamma vinnare två år i rad.

 

Publicerad 2019-01-29 17:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto