Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tabellen visar: detta är Ajax bästa CL sedan Zlatan-epoken

Statistikbloggen

Få trodde väl att Ajax skulle städa av Real Madrid i åttondelen av Champions League. Men nu är detta ett faktum och dags att jämföra Ajax pågående CL-säsong med samtliga föregående för att se hur bra denna säsong är. Korta svaret: denna säsong är den bästa sedan 2002–03 när Amsterdam-laget hade en viss Zlatan Ibrahimovic i sin spelartrupp.

Någon som minns Ajax CL-slutspel våren 2003? Efter att Ajax tagit sig igenom dåtidens två raka gruppspel väntade en kvartsfinal mot Milan. Först 0–0 hemma och därefter 2–2 efter full tid borta – Ajax i det läget vidare till semifinal, men som alltid kan det mesta hända på stopptid och det var exakt det som inträffade.

Milan-dansken Jon Dahl Thomasson ordnade 3–2 till den italienska storklubben i minut 90+1, Milan höll undan med resultatet till slutsignalen, och Zlatan Ibrahimovic & Co blev därmed utslaget. Ajax var – SÅ – nära semifinal. Men förlorade. En tröst må vara att man blev utskickade av den blivande CL-mästaren.

ANNONS

Återstår nu att först och främst se vilket lag som Ajax kommer att lottas mot när det gäller kvartsfinalen. Därefter blir det intressant om Ajax tar sig vidare till semi eller hur nära/avlägsen semifinalplatsen visar sig vara vid full tid returmötet.

Det pågående CL-slutspelet för Ajax del är första gången sedan våren 2006 som slutade med att Henke Larssons Barcelona vann guld. Det var ganska länge sedan. Därefter har det varit 12 raka CL-slutspel utan Ajax som en av deltagarna. Men nu är Ajax “med i matchen” igen.

Så här har det sett ut för Ajax del i Champions Leagues historia:

20190306-Ajax-CL-facit

Detta är Ajax åtminstone fjärde/femte bästa CL-säsong någonsin. Laget har kvalificerat sig för antingen kval eller gruppspel hela 20 gånger. 10 gånger har Ajax startat i gruppspelet – 10 gånger har Ajax fått inleda i någon av kvalomgångarna.

ANNONS
Publicerad 2019-03-06 12:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto