POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
3v

Zlatans ligafacit vid samma ålder som Alexander Isak just nu

Alexander Isak har blivit stekhet i den holländska ligan. Mål i varje ligamatch senaste 5 matcherna och totalt 9 mål på dessa. Grabben får ännu inte handla på Bolaget hemma i Sverige. Han är drygt 19 1/2 år gammal/ung. Oavsett om han är “den nye Zlatan” eller ej – låt oss göra en jämförelse med Zlatan Ibrahimovic!

Till att börja med får vi nog tacka bägge spelarnas föräldrar en aning eftersom födelsedatumen förenklar jämförelserna. Isak fyller år 21:a september och Zlatan fyller år den 3:e oktober.

Nu i höstas fyllde Alexander Isak 19 år, då var han kvar i Dortmund. Sedan kom vinterfönstret och utlåning till Willem II i holländska ligan där det blir matcher mot Ajax, PSV, Feyenoord och alla de andra lagen. Hans ålder är nu cirka 19 1/2 år.

Var befann sig Zlatan karriärmässigt vid 19-årsdagen? Jo, i Superettan med Malmö FF. Det återstod 4 matcher på säsongen och motståndet var Assyriska, Åtvid, Brage och “Fiket”. Vid en ålder på drygt 19 1/2 år, eller möjligen 19 3/4 år, hade Zlatan betat av våren 2001 av Allsvenskan med MFF. Därefter var det dags för flytten till Ajax i holländska ligan.

Därmed läge att summera ihop spelarnas facit…

ZLATAN fram till åldern cirka/drygt 19 1/2 år

1999 Allsvenskan MFF – 6 matcher, 1 mål
2000 Superettan MFF – 26 matcher, 12 mål
2001 Allsvenskan MFF – 8 matcher, 3 mål (endast våren)

Totalt: 40 matcher och 16 mål, varav 14 matcher och 4 mål på högsta nivå

ISAK fram till åldern cirka/drygt 19 1/2 år

2016 Allsvenskan AIK – 24 matcher, 10 mål
2017 (vår) Bundesliga Dortmund – 0 matcher, 0 mål
2017–18 Bundesliga Dortmund – 5 matcher, 0 mål
2018 (höst) Bundesliga Dortmund – 0 matcher, 0 mål
2019 (vår) Holländska ligan Willem II – 10 matcher, 10 mål (( hittills, 6 ligamatcher återstår ))

Notering: Isaks facit med Dortmunds B-lag tas inte upp. Endast A-lag gäller.

Totalt: 39 matcher och 20 mål, varav allt på högsta nivå. Det kommer sluta vid 39–45 matcher och åtminstone 20 mål (som karriärfacit när pågående säsong är färdigspelad).

***

Så vad händer framöver?

Nu får vi avvakta och se hur Isak presterar de 6 återstående ligamatcherna. Det som Isak ska jämföras med är Zlatans fortsättning. Den klubb som Isak kommer att representera i höst motsvarar Ajax för Zlatan hösten 2001.

Säsongen 2001–02 för Zlatans del i Ajax:

Europa – utslaget i CL-kvalet, fortsatte i Uefa-cupen där laget slogs ut tidigt. 0 mål på 2 matcher i CL-kvalet, och 2 mål på 4 matcher i Uefa-cupen.
Ligan – Ajax tog guld, Zlatan svarade för 6 mål på 24 matcher.
Cupen – Ajax tog guld, Zlatan svarade för 1 mål på 3 matcher

Totalt – 9 mål på 33 matcher för Ajax 2001–02.

Detta är vad Alexander Isak kommer att ha att jämföra sig med 2019–20.

***

Första målet i en Topp 5-liga?

Ännu har Isak inte gjort mål i en Topp 5-liga. Zlatan var 22 år, 11 månader och 9 dagar gammal när han tryckte in sitt första mål för Juventus. Det var den 12:e september 2004 borta mot Brescia – i första omgången för den säsongen.

Om Alexander Isak ska försöka överträffa Zlatan med den milstolpen gäller det att göra ett sådant mål innan tidigt i september 2022. Den holländska ligan är just nu rankad nummer 12 och ingen omöjlighet att ligan blir nummer 11 inom kort, men ligan är långt ifrån Topp 5.

Zlatan hann göra 35 mål i den holländska ligan innan det blev flytt till Juventus. Hur många fler ligamål Isak kan behöva innan en eventuell flytt till en storklubb en i topp 5-liga återstår att se, men han är 25 ligamål bakom Zlatan…

Isak har i alla fall hittills gjort sina första mål i både Allsvenskan och holländska ligan som en yngre spelare än Zlatan. I Allsvenskan för Isaks del – året då han fyllde 17. I Allsvenskan för Zlatans del – året då han fyllde 18. Ifall Isak sköter om sig själv på bästa sätt och har turen på sin sida kan det bli 15–20 ytterligare säsonger och goda möjligheter till ett riktigt fint karriär-CV! Kanske att Isak lyckas vinna Champions League som Zlatan ännu inte vunnit?

Publicerad 2019-04-03 kl 18:35
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå