POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Efter omgång 4 av Allsvenskan 2019: Guldchanstabellen (DIF ny favorit)

Efter att Häcken varit den största guldfavoriten efter omgångarna 2 och 3 har nu nya serieledaren Djurgården tagit över denna position efter påskhelgens seger mot just Häcken. Djurgården är inte bara största favoriten – laget är dessutom ensam att ha ett poängsnitt över 2,0.

Därmed åter dags för en ny guldchanstabell efter att omgång 4 precis nyss spelats klart där avslutande matchen var att “Borg”-matchen slutat 3–1 mellan “Göte” och “Helsing”.

20190422-allsvenskan-guldchanstabellen

Största guldfavoriterna efter varje omgång har sett ut så här:

1 –
2 Häcken
3 Häcken
4 Djurgården

***

För Djurgårdens del är det just nu en kuslig situation. Sedan uppflyttningen till Allsvenskan har Djurgården under åren 2001–2019 haft som bäst 10 poäng efter 4 omgångar 2 vid två tillfällen: 2008 och 2019.

Året 2008 vet vi hur det gick – Djurgården gick obesegrat till och med omgång 9, därefter resultatsmällarna mot Hammarby och Kalmar innan EM-uppehållet, sedan kom väl 2 av deras absolut sämsta värvningar i klubbens historia: Prince Ikpe Ekong och Johan Oremo. Dessa två värvningar var knappast lågbudget. Det lustiga är att Ekong köptes loss från GAIS som på den tiden tränades av den gamle DIF-profilen “MP” (Magnus Pehrsson) som senare skulle ta över som DIF-tränare. Tidigt under hösten 2008 avsattes DIF-ordföranden Bosse Lundquist. Med undantag för en svit med 3 raka segrar omgångarna 17–19 blev 2008 ett förlorat år. Djurgården slutade tolva. Det var tack vare säsongens kanonstart som räddade laget kvar i Allsvenskan eller möjligen att undvika kvalplatsen, som Djurgården faktiskt hamnade på året därpå.

Om årets 10 poäng efter 4 omgångar för Djurgården kommer leda till att historien upprepar sig – helt eller delvis – är omöjligt att veta på förhand.

Däremot kan det konstateras att följande antal gånger från och med Allsvenskan 1993 till och med 2018 (26 säsonger) har mästarlagen skrapat ihop 10–12 poäng efter 4 omgångar: 10, vilket motsvarar drygt 38 procent eller “4 gånger av 10”.

13 gånger senaste 26 säsongerna har mästarlagen gått obesegrade efter 4 omgångar in på säsongen.

Till de lag som inlett Allsvenskan 2019 lite knackigt finns det trots allt visst hopp: tre gånger har ett mästarlag inlett med en tvåa i förlustkolumnen efter 4 omgångar: Helsingborg 1999, Norrköping 2015 och Malmö FF 2016. Samtliga av dessa tre lag har klart större “plånbok” än förväntade mitten-/bottenlag.

***

Nästa omgång (#5) spelas på onsdag–torsdag 24–25 april. Där väntar ett flertal intressanta möten: AIK–Häcken, MFF–Hammarby samt Djurgården–Norrköping.

Efter den femte omgången är det 7 poäng minst som krävs för den blivande guldlaget, baserat på 16-lagsallsvenskans hittills 11 avverkade säsonger 2008–2018. Många lag kommer att skakas av från guldstriden på onsdag–torsdag, var så säkra.

Publicerad 2019-04-22 kl 17:25
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå