Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

I eftermiddag kan det bli historiskt: samma mästarlag i topp 5-ligorna 2 år i rad?

Statistikbloggen

Aldrig tidigare i modern historia har vi sett samma mästarlag i de 5 bästa ligorna två år i rad. Allt hänger nu på Bayern München som har ödet helt i sina egna händer och är inte beroende av resultat i andra ligamatcher – i slutomgången av tyska ligan där enda hotet är Alexander Isaks klubb Borussia Dortmund.

Klockan 15:30 i eftermiddag är det planerat för avspark i samtliga nio matcher i den sista omgången av Bundesliga (ibland även kallad “1.Bundesliga”), den tyska ligans högstadivision. Kring 16:30 bör andra halvlek i de nio matcherna dra igång. Det innebär att ungefär klockan 17:15–17:20 eller möjligen några minuter senare är säsongen över. Då har vi svaret: är det Bayern München eller Borussia Dortmund som är mästare?

Både Bayern München och Borussia Dortmund möter tufft motstånd (Frankfurt & Gladbach), eftersom motståndarna krigar om att lägga vantarna på så bra europacupplatser som möjligt.

Annons

Så här ser tabell-läget ut för guldstriden inför slutomgången:

1 BM 33m, 75p (+52 mål, 83 gjorda)
2 BD 33m, 73p (+35 mål, 79 gjorda)

Så här skiljer man lagen åt i Bundesliga vid samma antal poäng:

i – målskillnad
ii – gjorda mål
iii – inbördes möten

…det vill säga FIFA-standarden.

Om Bayern München kryssar måste Dortmund vinna med 17 måls marginal borta mot Gladbach. Då kommer både Bayern München och Dortmund ha 76p och 52 plusmål var men Dortmund tar ligaguldet tack vare fler gjorda mål (så länge Bayern Münchens kryssmatch inte drar iväg osannolikt mycket i antal mål).

Största segermarginalen i en Bundesligamatch genom alla tider är 12–0 från slutomgången säsong 1977–78. Gladbach drämde till Dortmund i en match där det krävdes minst 10 måls segermarginal i kombination med rätt resultat i en annan match – vilket Gladbach inte fick med sig.

Annons

I praktiken vinner alltså Bayern München guld vid minst kryss mot Frankfurt. Dortmund måste vinna mot Gladbach samtidigt som Frankfurt slår Bayern München för att ta guld.

***

Så här ser läget ut just nu för alla ligaguld sedan EM 2004 i Portugal:

20190513-topp7-ligorna-senaste-gulden

***

Frågan är vad som är mest intressant idag i fotbollseuropa: slutomgången av tyska ligan – eller – den engelska cupfinalen (City – Watford) som startar 18:00. Eller finalen i damernas Champions League (Lyon – Barcelona) med start 18:00? Eller något helt annat?

Vad håller ni läsare tummarna för? Att Bayern München ska fullborda en historisk händelse? Eller att Dortmund, med hjälp av Eintracht Frankfurt, grusar detta?

Publicerad 2019-05-18 11:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto