Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nya allsvenska guldchanstabellen: Malmö FF favorit för åttonde omgången i rad

Statistikbloggen

Det ser ut som goda chanser att Malmö FF kan koras som “blivande mästarlaget” inom några få omgångar. Utmanarna som kan hota Malmö FF är de två 08-klubbarna AIK och Djurgården. Även Häcken kan räknas in i gänget som kan – försöka att – störa Malmö FF.

Och precis som att det bör gå att kora en guldfavorit så kan vissa lag helt skrivas av från guldchanserna. De åtta sämst placerade lagen, motsvarande den nedre halvan av tabellen, är nu helt borta från guldet.

Så här ser tabellen ut nu efter den sista omgången innan sommaruppehållet (den 25:e juni är Allsvenskan back in business):

20190602-allsvenskan-guldchanstabellen

Favorit till guldet, omgång-för-omgång hittills i år:
1 –
2–3 Häcken
4 Djurgården
5–12 Malmö FF (8 omgångar i rad)

(Malmö FF:s 13:e match är en tidigarelagd match.)

I grund och botten bygger allt på ett lag som tar SM-guld behöver prestera ungefär som tidigare guldlag. Vi vet hur många poäng alla guldlag har haft som minst respektive mest efter varje omgång för samtliga år. Detta är vad guldchanstabellen tar hänsyn till.

Annons

Baserat på statistiken enbart för 16-lagsallsvenskan kan även den nedre halvan inom den övre tabellhalvan strykas från guldchanserna. Inom väldigt kort kommer bottenlagen inte ens kunna nå minst 59 poäng – som krävts för SM-guld – vid full pott resten av säsongen. Det gör att vi verkligen har fyra lag det står mellan just nu: Malmö FF, Djurgården, AIK och Häcken. Tabellfemman Göteborg faller bort på grund av två faktorer:

a) poänglös i premiärmatchen
b) för låg tabellplacering förra året

Vi vet också att det hör inte till vanligheterna att ett allsvenskt lag försvarar sitt guld. Det gör att regerande mästaren AIK:s guldchans för detta måste tonas ner, men chansen finns fortfarande kvar och det är fullt möjligt att AIK kan försvara sitt guld. Men Malmö FF är naturligtvis tungviktaren när det gäller favoritskapet.

Annons
Publicerad 2019-06-02 23:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto