Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Sverige–Chile 18:00 (dam-VM): det lilla som går att jämföra…

Statistikbloggen

Sverige och Chile har aldrig mötts tidigare när det gäller damfotboll, till skillnad från när det handlar om herrfotboll där nationerna har mötts. Därmed blir dagens match som startar 18:00 ett historiskt första möte, vilket bara det i sig känns värt att bänka sig framför TV:n och kolla.

Den stora frågan nu är såklart – hur ska man jämföra dessa länder?

Man kan börja med världsrankingen där Chile sedan damernas ranking infördes 2003 har mer eller mindre pendlat mellan plats 40 och 50. Dock så dippade Chile rejält åren 2008, 2013 och 2016 när rankingen blev värre än nummer 100.

Svenska damlandslaget har aldrig legat sämre till än nummer 10 för den avslutande rankinglistan per år. Däremot har Sverige tillfälligt varit nere på nummer 11 nyligen. I den senaste rankinglistan (29:e mars 2019) är Sverige på nummer 9.

Näst på tur i jämförelsen är hur det gått för bägge länderna i VM genom alla år. Alla VM sedan det första 1991, och vi börjar med en koll på Sverige:

Annons

20190611-dam-vm-all-time-sveriges-facit

Totalt tre semifinaler har Sverige nått och det har blivit medalj efter samtliga av dessa. 2003 skulle det bli sämst silver, men 1991 och 2011 var det inte garanterat att det ens skulle bli medalj.

Sverige har hur som helst varit med i samtliga VM hittills och vi kan jämföra det mot Chiles VM-facit som ser klart blekare ut…

20190611-dam-vm-all-time-chiles-facit

Åttonde gången gillt!

***

På papperet är detta en match som Sverige bara S-K-A vinna. Men det finns aldrig 100-procentiga garantier att ett bättre rankat lag vinner.

***

Sveriges match idag mot Chile har följande fakta av intresse för den som vill följa…

“Hemmalag”: Chile. Egentligen är det alltså Chile–Sverige och inte Sverige–Chile. Det så kallade “hemmalaget” brukar ha fördel av att kunna välja persedlar först. Därmed kan det bli så att “bortalaget” inte tillåts använda hemmapersedlarna.

Annons

Avsparkstid: 18:00 (svensk tid)

Sändande TV-kanaler: TV4, TV4 HD och C More Fotboll

Spelort: Rennes, huvudstaden i Bretagne i nordvästra Frankrike (där bland annat Kim Källström & Andreas Isaksson har bott och representerat den lokala förmågan i den franska högstadivisionen)

Värdnation för dam-VM 2019, om någon missat detta på grund av “mycket annat”, studenttider, nationaldag, pingst, pingis, ping-pong, EM-kval och Nations League: Frankrike

Publicerad 2019-06-11 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto