POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fotbolls-VM: herr vs dam – antal nationer i varje mästerskap (diagram)

Som förhoppningsvis de flesta har märkt av pågår det just nu ett fotbolls-VM för damer. Det startade den 7:e juni och finalen spelas den 7:e juli. Sverige är med. USA är med. Flera andra är med. Ja, det är 24 nationer totalt inklusive värdnationen Frankrike. Men hur står sig detta mot herrarnas VM och historiskt? Dags för en grafisk koll!

Först en titt på damernas samtliga VM:

20190611-dam-vm-antal-nationer-i-turneringen

Ja, det vara “bara” 12 länder när Sverige arrangerade VM 1995. Sedan dess har VM kanske möjligen slarvigt uttryckt blivit “dubbelt så stort” då det sedan förra VM (Kanada 2015) varit 24 nationer.

Sverige och Norge har varit med i samtliga dam-VM. Danmark har varit med i hälften av alla VM varav de tre första och sedan även 2007. År 2007 var 3 av de 5 europeiska nationerna från norden. Nu 2019 är andelen 2 av 9. “Damernas Europa” är numera betydligt mer än nästan bara norden.

Nu över till diagrammet för antalet fotbollsnationer i de bägge typerna av VM, herr och dam:

20190613-vm-antal-nationer-i-turneringen-herr-vs-dam

Det var redan 1982 som herr-VM utökades till 24 nationer. Först år 2015 nådde damerna detta antal deltagare. Det fanns till nyligen på agendan att herr-VM 2022 skulle bestå av 48 deltagande nationer, men det blir fortsatt 32 stycken. Medan det rullar på med 24 nationer för damer finns det alltså ändå en del pådrivande krafter för 48 nationer för herrar samtidigt som det inte verkar snackas så mycket ännu om fler än 24 för damer. Det mesta talar för 48 nationer från och med VM 2026. Och då blir herr-VM “dubbelt så stort” som dam-VM.

Herrarna har nu haft 32 nationer i 6 stycken VM i rad. Första gången var VM 1998 i Frankrike. Det var 33 år mellan att herrarna fick 24 lag till att damerna också fick det. Om det blir samma 33 års väntetid för damerna att få 32 lag som när damerna fick 24 lag jämfört med när herrarna fick det så innebär det 32 lag i VM 2031. Om det blir så kan man fråga sig: ligger damfotbollen 33 år efter herrfotbollen? Nu har det gått 33 år sedan 1986, mer känt som “Mexiko åtti-sex”. Är damfotbollen 2019 jämförbar med herrfotbollen 1986 sett till spridning och kommersiella krafter (inflationsjusterat)? Vad känner ni läsare?

Så här har det sett ut för enbart herr-VM inklusive antalet Europeiska nationer:

20190613-herr-vm-antal-nationer-i-turneringen

Sverige har aldrig missat tre eller fler herr-VM i rad. Det ser också ut som att 16 av 48 nationer i VM 2026 kommer att komma från Europa. I teorin ger fler platser till Europa en liten smula bättre chans att kvala in, oavsett om man heter Sverige eller Danmark eller något annat.

Vi kan också konstatera att när herrarna hade 24 lag i VM var mer än hälften från Europa. Nu när damerna har 24 lag i VM är färre än hälften från Europa. Detta är en intressant skillnad beträffande damerna och herrarna.

***

Stora frågan: när tror ni att damernas fotbolls-VM utökas till fler lag? Är det först om 12 år, alltså 2031, som det blir 32 lag – för att följa i herrarnas fotspår med 33 års eftersläpning?

Publicerad 2019-06-13 kl 18:25
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto