Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sedan första dam-VM 1991: europeiska dominansens utveckling (diagram)

Statistikbloggen

Det har uppmärksammats i media – 7 av 8 nationer i det pågående fotbolls-VM för damer är från Europa. USA är enda icke-europeiska nation som kommer att ha nått åtminstone kvartsfinal i detta VM. Men hur har denna europeiska dominans utvecklats? En grafisk presentation med ett diagram ger en väldigt tydlig bild.

Så här har det sett ut:

20190628-dam-vm-europafacit

I VM 2015 var det hela 5 stycken europeiska nationer som föll bort mellan gruppspelet och kvartsfinalerna. Stora boven i dramat var åttondelsfinalerna. För svensk del var det ingen match som man vill minnas (stordäng mot Tyskland). I detta VM är det endast 2 nationer som fallit bort sedan gruppspelet: Skottlands resa slutade i gruppspelet och Spanien tog sig inte vidare från åttondelen (USA blev för svårt).

Vi vet redan nu, tack vare hur slutspelsträdet är konstruerat, att det blir minst 3 europeiska nationer i semifinalerna. Med andra ord åtminstone lika bra som i det första mästerskapet 1991 som inför detta VM haft rekordet för antal europeiska lag i semi. Det som krävs för att Europa även ska fixa den fjärde och sista semifinalplatsen i detta VM är att världsfyran Frankrike ska slå ut världsettan USA – en match med avsparkstid 21:00 ikväll och det är TV4 (och TV4 HD) som sänder.

Annons

***

Det var först vid VM 2015 som åttondelsfinalerna (läs: 16 lag kvar) introducerades. Med tanke på antalet lag totalt i åttondelsfinalerna kan det vara passande att upprepa hur många nationer som deltagit i respektive VM:

1991–1995: 12 nationer/VM (inga åttondelsfinaler)
1999–2011: 16 nationer/VM (inga åttondelsfinaler)
2015–20xx: 24 nationer/VM (åttondelsfinaler infört)

Publicerad 2019-06-28 18:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto