Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Sverige–Tyskland 18:30 (dam-VM): alla 28 inbördes möten i tabell

Statistikbloggen

Tidigt ikväll, närmare bestämt 18:30, är det avsparkstid för Sverige–Tyskland i kvarten i detta pågående dam-VM. Vi vet alla detta – Sverige har ett svagt facit mot Tyskland genom alla tider plus att Tyskland är ett av världens bäst rankade landslag. Men exakt hur ser det ut? Nu är det dags att syna detta i sömmarna!

Matchen ikväll blir det 29:e mötet genom alla tider för Sverige mot Tyskland. Så här har det sett ut för samtliga möten:

20190629-sverige-tyskland-h2h-allt-dam

Det är ganska mycket rött och stort F i resultatkolumnen. För att vara lite extra snäll mot svenska damlandslaget skippar vi “tabellraden”. Tabellen ovan som ett grafiskt element talar sitt tydliga språk: Tyskland är storasyster och Sverige är lillasyster! Tyskland är senioren och Sverige är junioren eller törs man säga “knatten”?

När urvalet är endast de större tävlingsmatcherna ser det ut så här:

20190629-sverige-tyskland-h2h-stora-tavlingar-dam

Usch, man mår illa som Sverige-supporter av detta. Senaste vinsten var 1995 i hemma-VM. Det är med andra ord drygt 10 tävlingsmatcher och drygt 24 år sedan som Sverige senast vann mot Tyskland. Senaste mötet slutade dock med ett kryss. Alltid något.

Annons

I det som ligger mellan de större tävlingarna och träningsmatcher hittar vi Algarve Cup. Man får tycka vad man vill om Algarve Cup, men det är vad det är, och det har arrangerats varje år sedan Hedenhös-tiden. Så här har det gått mot tyskarna i detta:

20190629-sverige-tyskland-h2h-algarve-cup-dam

Ett visst tyskt övertag, men ändå ett övertag.

När det kommer till vanliga hemma- och bortamatcher ser det ut så här:

20190629-sverige-tyskland-h2h-endast-hemma-dam

20190629-sverige-tyskland-h2h-endast-borta-dam

Även här ser vi prov på det tyska övertaget.

Hur man än vrider och vänder på tabellen för inbördes möten så blir det hela tiden samma facit: Tyskland är numret större än Sverige. Punkt slut.

***

Svenska damlandslaget har själva gjort sitt för att pumpa upp optimismen för att slå ut Tyskland. Motsatsen är ju såklart tjänstefel. Men för alla oss som är på astronomiskt avstånd ifrån landslaget förstår säkert att det är lika bra att förbereda sig för ytterligare en ny förlust mot Tyskland där Sverige ändå har gjort sitt bästa (som inte skulle visa sig räcka).

Annons

Men visst, det finns alltid en viss chans att Sverige kan skrällvinna mot Tyskland. Det är inte 100% fastslaget på förhand att Tyskland kommer vinna, men ponera att Sverige kan vinna var 10:e betydande tävlingsmatch mot Tyskland så är den stora frågan om denna “tionde match” är ikväll eller om Sverige får vänta ytterligare några år…

***

Så här har det gått för Tyskland genom alla VM jämfört med Sverige:

20190629-dam-vm-all-time-tysklands-facit

20190629-dam-vm-all-time-sveriges-facit

Bägge nationerna har varit med i samtliga 8 VM, men Tyskland har fler semifinalplatser samt ett bättre medalj- och finalfacit. 5 mot 3 semifinalplatser och 2 mot 0 guld.

Ska det bli Tyskland som skickar hem Sverige i detta VM precis som i förra?

***

Till sist över till världsrankingen. Här med USA och Kanada, som Sverige redan mött, som referens.

 

 

20190629-dam-vm-sveriges-slutspelsfas-kvarten-fifa-rank

Vi ser ganska snabbt att Tysklands sämsta rankingposition (2) genom alla tider är bättre än Sveriges bästa (3). Tyskland var vid senaste rankinglistan i mars på plats 2 medan Sverige var på plats 9.

Annons

Sverige slog alltså det på världsrankingen, det vill säga “på papperet”, bättre laget Kanada i åttondelsfinalen. Nian slog femman med 1–0. Vi vet hur det gick för nian mot ettan i gruppspelet: stryk med 0–2. Nu ikväll är det nian mot tvåan och Tyskland får minst sagt klassas som storfavorit.

Men det är självklart att vi hoppas på svensk seger!

***

Zappa in TV4 eller TV4 HD i god tid innan matchen för försnack. 18:30 är avsparkstiden.

Publicerad 2019-06-29 15:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto