POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Efter Allsvenskan omgång 13: ny guldchanstabell (MFF favorit för 9:e omgången i rad)

Ikväll rundades den 13:e omgången av årets Allsvenskan av med den av Sportkanalen-sända matchen Djurgården–Kalmar som slutade 2–0. Detta gjorde att Djurgården stärkte sin andraplats i tabellen men ligger trots allt 4 poäng bakom ledande MFF som även har spelat en tidigarelagd match. Därmed är MFF en äkta serieledare. Därmed dags att ta en ny koll på guldchanstabellen!

Innan vi fortsätter snacka om den absoluta tabelltoppen kan vi blicka ner mot avgrunden för att konstatera att i den 13:e omgången blev Eskilstuna första lag att missa chansen att ta minst 59 poäng för hela säsongen. För er som inte har koll på dessa 59 poäng så är det den lägsta poängskörden ett mästarlag haft i Allsvenskan (Elfsborg 2012) sedan serien utökades från 14 till 16 lag och första säsongen med 16 lag var år 2008.

Med 11 års historik som uppbackning bör det vara “nästan omöjligt” att vinna SM-guld på 58 eller färre antal poäng i 16-lagsallsvenskan. Möjligen kan det inträffa någon gång kommande 20–40 åren men knappast så att vi ser mästarlagen på löpande band gå i mål med 59–60 poäng eller sämre än så. Därför kan vi med gott samvete skriva av Eskilstuna även från den teoretiska chansen helt och hållet, och självklart önska laget lycka till i framtiden. Vem vet om Eskilstuna blir ett “Sveriges Leicester” någon gång i framtiden?

Inom kort kommer fler lag förlora den sista lilla chansen att ta guld. Sundsvall kommer gå i mål på 59 poäng vid en osannolik full pott på alla resterande matcher. Det kommer naturligtvis inte att hända. Falkenberg kommer också att inom kort förlora den absolut sista pyttelilla högst teoretiska chansen att ta guld.

Nu över till guldchanstabellen, ni vet, den vanliga allsvenska tabellen men med de indikatorer som är av intresse för att snabbt kunna skilja möjliga mästarna från övriga lag:

20190701-allsvenskan-guldchanstabellen

Malmö FF har nu varit favorit till guldet 9 omgångar i rad. De lag som tidigare klassats som guldfavoriter efter färdigspelade omgångar har varit Häcken, Djurgården och Malmö FF. Dessa tre lag ligger just nu på topp 4.

AIK är med i toppen men tyvärr gör SM-guldet förra året att favoritskapet reduceras kraftigt – anledningen till detta är historiken kring regerande mästarlag. Det är ganska sällan som ett lag försvarar sitt guld. Det har hänt för IFK Göteborg för länge sedan, därefter Djurgården 2002–03 och nyligen för Malmö FF. Gemensamt för IFK Göteborg och Malmö FF är att bägge lag hade gott om stålar mycket tack vare Champions League.

Högst troligen blir det Malmö FF, Djurgården eller Häcken som kommer få utmärkelsen “blivande mästarlaget” inom kort. AIK finns dock med som “en joker i kortleken”.

***

Nu kanske någon undrar över möjligheterna för lagen i toppstriden att värva spelare för att bättra på sina chanser. Det svenska mittsäsongsfönstret ser ut så här:

Öppnar – onsdag 17:e juli 2019
Stänger – tisdag 13:e augusti 2019

***

Nästa omgång av Allsvenskan 2019 inleds nu på lördag den 6:e juli.

Publicerad 2019-07-01 kl 22:26
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå