POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Alla tiders facit i VM för de fyra bästa lagen från nyss avslutade VM:et

Nu så här dagen efter har vi alla resultat förevigade. Nu blickar vi framåt mot kommande OS, EM och VM. Men innan det, kan det vara intressant att stanna till för ett tag och studera hur det gått i alla VM för de fyra medaljmatchlagen: USA, Holland, Sverige och England.

Så här ser det ut:

20190708-dam-vm-all-time-usas-facit

20190708-dam-vm-all-time-hollands-facit

20190708-dam-vm-all-time-sveriges-facit

20190708-dam-vm-all-time-englands-facit

Imponerande att USA har tagit medalj i samtliga åtta VM: 4 guld, 1 silver & 3 brons. Jämför med Sverige som har exakt lika många silver & brons som USA har – men saknar de där 4 gulden.

Stora utropstecknet är Holland som gått från att inte ha lyckats kvalificera sig till VM tidigare till att nu etablerat sig år 2015 för att därefter bli en värdig utmanare om guldet 2019.

Även England har kommit starkt på sistone.

***

Att Holland först nådde VM under “Kanada 2015” kan delvis förklaras med utökningen av antalet lag och även antalet platser för de europeiska nationerna. Se diagrammet nedan:

20190611-dam-vm-antal-nationer-i-turneringen

Diagrammet skapades innan senaste dagarnas snackis om att VM för damer kan komma att utökas till 32 nationer tidigare än de flesta haft som prognos på senare år. Förväntningarna är/var 24 nationer och det är som sagt förväntningar och behöver inte nödvändigtvis bli så.

En risk med fler nationer kan tänkas vara att vi får se “kopior” av USA–Thailand 13–0 i gruppspelen. Det är det sportsliga. Därefter kommer det ekonomiska: det KOMMER bli en utspädningseffekt när fler nationer vill ha så stor slice av pizzan som möjligt – beträffande bonuspeng för kvalificering, avancemang från gruppspelet och så vidare. Men det ekonomiska är inget för denna blogg att ta upp här och nu. Fokuset ligger på det sportsliga.

Publicerad 2019-07-08 kl 18:59
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå