POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
1v

Damfotboll: antal europeiska länder i VM-kvartarna och OS-gruppspelen

Efter den europeiska dominansen i kvartsfinalerna i det nyss avslutade VM:et för damer där 7 av 8 nationer var från Europa började det basuneras ut åsikter om att damfotbollen i OS behöver öka antalet platser för de europeiska lag.

Men är det verkligen rätt? Bara för att Europa dominerade 2019? Låt oss först kasta öga på statistiken för alla OS med damfotboll på programmet samt det VM som varit året innan. Först ut kommer den kanske mest intressanta…

20190711-damfotboll-nationer-vm-kvartar-os-gruppspel

Sedan cykeln 1995–96 har det varit nästan “Följa John” för antal lag i VM-kvartarna och antalet OS-platser. Det är först nu i pågående cykeln – den 7:e i ordningen – som Europa haft en rejäl dominans i VM-kvartarna.

Och den stora frågan är hur många nationer det varit i respektive mästerskap. Så här har det sett ut:

20190711-damfotboll-nationer-vm-os

Vi får anta att det blir 12 nationer i OS i Japan 2020. Samtidigt som VM har dubblat antalet lag från 1995 års 12 till 2019 års 24, alltså 100% ökning, har OS “bara” ökat från 8 till 12, alltså 50% ökning.

***

Vad anser ni läsare? Borde OS försöka ta hänsyn till utvecklingen för VM och åtminstone öka till 16 lag (så det blir en 100-procentig ökning sedan 1996) och därmed plocka in 4 ytterligare tävlande nationer? Och hur många nationer från Europa bör det vara totalt i damernas fotboll i OS 2020?

3 som är fastslaget (Holland, England/UK och Sverige)?

4?
5?
6?
7?

(De fyra extra europeiska lagen som “är på tapeten” är de som slogs ut i de fyra VM-kvartarna nyligen: Norge, Frankrike, Italien & Tyskland.)

Publicerad 2019-07-11 kl 13:19
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå