POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
5v

LISTA/tabell: alla intressanta sommarfönsters öppettider (Sverige öppnar imorgon)

Klockrent! Efter att exakt halva Allsvenskan 2019 har spelats, alltså mellan omgång 15 och 16, öppnar det svenska transferfönstret. Nu får de allsvenska klubbarna chansen att rusta inför hösten och ersätta spelare som av olika anledningar lämnar i sommar. Men när stänger svenska fönstret? Och när håller övriga fönster ute i världen öppet?

För att ge svar på detta är det åter igen dags för en ny tabell:

20190716-sommartransfer-ligor-datum.png

Det är alltså på tisdag den 13:e augusti som det svenska fönstret stänger. Därefter kan alla svenska klubbar förlora spelare till ligor där fönstret fortfarande är öppet.

I England är det speciellt. Där gäller olika datum beroende på division. De två högsta divisionerna stänger fönstret 8:e augusti (17:00 lokal tid eller 18:00 svensk tid), vilket är dagen innan Premier League drar igång den 9:e augusti (Liverpool–Norwich). Den engelska andradivisionen Championship drar dock igång några dagar innan fönstret stänger. Tredje- och fjärdedivisionen i England stänger först den 2:a september.

Italien hakade på “England-upplägget” förra sommaren. Men det blev bara en tillfällighet. I år är det som vanligt med deadline på “Den stora deadlinedagen”.

Anledningen till att 2:a september är den stora deadlinedagen i år är att det normala datumet 31:a augusti är en lördag. 2:a september är en måndag.

För den allsvenske spelaren som siktar på en flytt till annan klubb i annat land och inte lyckas innan 2:a september så finns det fortfarande några intressanta alternativ kvar som exempelvis den portugisiska ligan, som är rankad som den 7:e bästa i Europa. Dessutom finns alternativ i mellanöstern. Vi har sett ett antal svenskar som spelat i klubbar i mellanöstern på senare år som Chippen och Marcus Berg.

***

Så här smälter svenska fönstret in i kvalen till europacuperna:

CL (AIK)
Kvalrond 1: 9:e & 17:e juli
>> Fönstret öppnar: 17:e juli <<
Kvalrond 2: 23/24 & 30/31 juli
Kvalrond 3: 6/7 & 13:e augusti
>> Fönstret stänger: 13:e augusti <<
Kvalrond 4: 20/21 & 27/28 augusti (“Play-off”)

EL (MFF, Norrköping och Häcken)
Kvalrond 1: 11 & 18:e juli (MFF och Norrköping startar här)
>> Fönstret öppnar: 17:e juli <<
Kvalrond 2: 25:e jul & 1:a aug (Häcken, cupmästare, startar här)
Kvalrond 3 – möte 1: 8:e augusti
>> Fönstret stänger: 13:e augusti <<
Kvalrond 3 – möte 2: 15:e augusti
Kvalrond 4: 22:a & 29:e augusti (“Play-off”)

Det är de europakvalande lagen i Allsvenskan som i princip avgör hur det svenska sommarfönstret, även kallat “mittsäsongsfönstret”, ska schemaläggas. Hur det fungerar med förluster i de olika ronderna i CL-kvalet och slängas in i Europa League tar vi inte upp här och nu, men ett undantag för kvalrond 1 av CL: skulle AIK, som har returmöte imorgon kväll, vinna dubbelmötet går laget vidare till kvalrond 2, men blir det förlust så hamnar AIK i kvalrond 2 för Europa League.

Publicerad 2019-07-16 kl 11:28
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå