POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Statistiken talar: Malmö FF är blivande allsvenska mästarlaget 2019

Grattis på förhand till SM-guldet för Allsvenskan 2019, Malmö FF! Statistiken har hittills varit tillräckligt träffsäker på senare år för att efter 15 omgångar avgöra om halvtidsledaren vinner SM-guldet.

Vid 31 poäng efter 15 omgångar är det lite “fifty-fifty” om laget vinner SM-guld eller “bara” slutar tvåa. Men så fort det är 32 poäng eller mer vid halvtid har det hittills i 16-lagsallsvenskan visat sig att SAMTLIGA har vunnit SM-guld. Även när det var tajt i tabelltoppen som förra året då både AIK och Hammarby nådde 33 poäng var efter 15 matcher men AIK hade några “plusbollar” som fördel.

Så här ser statistiken ut:

20190720-allsvenskan-2019-halvtid-mff-blivande-guldlag

Nu kan i princip kvällstidningarna börja förbereda guldlöpen och klubben själv i fråga kan förbereda guldfirandet. Men först ska resterande 14 omgångar avverkas och göra sitt bästa i EL-kvalet.

Malmö FF:s 16:e match blev en 1-poängare mot Djurgården. Därmed står MFF på 35 poäng efter 16 matcher. Anledningen till att Malmö FF står på 16 spelade matcher efter 15 omgångar är att en allsvensk match kring europakvalet tidigarelades.

Nu över till Guldchanstabellen inför omgång 16:

20190720-allsvenskan-guldchanstabellen

Fyra lag är redan helt borta från guldet – inte bara i praktiken utan även i matematiken, eftersom lagen ej kan nå minst 59 poäng med enbart segrar resten av säsongen.

För den som undrar över vilken ekonomisk styrka som har behövts för SM-guld så kommer det ett diagram för exakt detta:

20190720-allsvenskan-ekonomi-guldlag

och ytterligare en variant:

20190720-allsvenskan-ekonomi-guldlag-2

Kontentan av detta är att sedan 2009 har det i princip krävts årliga intäkter på minst 100 miljoner kronor.

Nu blir det en skärmdump på SvFF:s summering av intäkterna för de allsvenska lagen 2018:

20190720-allsvenskan-ekonomi-guldlag-3

Samma skärmdump som ovan, men med 100+-miljonerklubbarna highlightade:

20190720-allsvenskan-ekonomi-guldlag-4

Östersund är minsta klubben av de highlightade när klubbarna rangordnas efter intäkter 2018 – FÖRE – spelarsförsäljningar. ÖFK drog in hela 67,4 miljoner kronor år 2018 på spelarförsäljningar. EL-gruppspelet hösten 2017 och EL-slutspelsmötet när laget pressade Arsenal gav Östersunds spelartrupp ett rätt bra skyltfönster, så att säga. Men klubben kommer behöva etablera sig kring 100+ miljoner kronor före spelarförsäljningar för att på allvar kunna kriga om guldet.

Gällande Häckens intäkter stod Gothia Cup för 90,0 miljoner kronor år 2018. Efter alla kostnader för Gothia Cup återstod 14,3 miljoner kronor vilket är det så kallade “Gothia Cup-nettot”. Hur stort nettot blir i år återstår att se, men säkerligen åtminstone 10–15 miljoner kronor.

Comebackande Helsingborg hade årliga intäkter, inklusive spelarförsäljningar, på drygt 50 miljoner kronor åren i superettan: 2017 och 2018. Kommer bli betydligt mer intäkter i år, 2019, delvis tack vare TV-pengarna som är bättre i Allsvenskan än i Superettan. Om det räcker till minst 100 miljoner kronor i årlig intäkt 2019 för HIF återstår att se. Men den sportsliga inledningen har varit för dålig och laget är i praktiken borta från alla chanser till SM-guld. HIF är ungefär som Norrköping: när allt klaffar är laget ett lag som har med guldstriden att göra.

***

Den stora frågan nu är: NÄR kommer Malmö FF att säkra SM-guldet? I sista omgången? Några omgångar tidigare?

Och vilket eller vilka lag av närmast jagande AIK, Djurgården och Häcken kan störa MFF mest?

Publicerad 2019-07-20 kl 16:24
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå