Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvenskan 2019: 12 omgångar kvar & Blåvitt redan uppe i sitt fjolårsfacit!

Statistikbloggen

Tittar vi i den aktuella allsvenska tabellen nu efter 18 omgångar ser vi att IFK Göteborg står på 31 poäng. Kommer inte ta SM-guld, men ligger ändå strax under lagen som kommer göra upp om guldet. Inte fy skam, trots allt, efter fjolårets “skitsäsong”. Kanske är Göteborg med och slåss om guldet nästa år?

Både den ena och den andra i IFK Göteborg verkade sitta löst i slutet av förra säsongen, men tränaren fick stanna kvar. Om förändringen var bra eller ej eller hur man vill resonera är en helt annan fråga, men fakta just nu är att IFK Göteborg har tagit lika många poäng i år efter 18 omgångar som efter samtliga 30 förra året: 31 pinnar! Se diagrammet:

20180809-GBG-ELFSBORG-2000-2019-omg18

Vi ser i diagrammet ovan hur IFK Göteborg och Elfsborg har följts åt sportsligt rent kusligt bra senaste nästan 20 åren. Otroligt!

Med tanke på likheterna poängmässigt för de bägge lagen är det intressant hur IFK Göteborg har inlett detta år klart bättre än Elfsborg. Vi får se senare när säsongen är slut hur en uppdaterad grafik kommer att se ut.

Annons

Men fram för allt: det gäller att se det över längre tid hur dessa två lag följs åt. Enstaka år är det lite väl mycket “storebror och lillebror”-fenomen. Men annars väldigt broderligt.

Elfsborg behöver ta 9 poäng till på sista 12 matcherna i år för att tangera sin poängskörd från förra året. Det borde inte vara allt för svårt.

***

För det som är nyfiken på fler exempel på antal poäng hittills i år jämfört med förra året (eller förra allsvenska säsongen) men utan grafik på det:

Lag som presterar bättre (eller bra)
Falkenberg: 10 poäng senast (2016, åkte ur) – 15 poäng hittills i år
AFC E-tuna: 20 poäng senast (2017, åkte ur) – 14 poäng hittills i år

Lag som presterar betydligt sämre (ett försök att kora “värstingarna”)
Östersund: 49 poäng förra året – 20 poäng hittills i år
GIF Sundsvall: 44 poäng förra året – 11 poäng hittills i år

Annons
Kalmar FF: 34 poäng förra året – 14 poäng hittills i år

***

IFK Göteborg och Falkenberg är de enda lagen – hittills (18 omgångar) – i årets Allsvenskan som åtminstone har tangerat poängskörden förra säsongen (2018 för Göteborg och 2016 för Falkenberg).

Publicerad 2019-08-09 17:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto