POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Efter Zlatans 2 nya MLS-mål: ny koll på målstatistiken (diagram osv)

Sent inatt svensk tid, då bagarna brukar gå upp, dundrade supersvensken Zlatan Ibrahimovic in 2 nya mål för sitt Galaxy mot Gustav Svenssons Seattle Sounders. Först på nick och sedan på straff. Var inte långt ifrån ett hattrick. I och med detta har han gjort 42 ligamål totalt över 45 matcher från start och 3 som inhoppare. Åter igen dags för ny titt på diverse diagram!

Ni som var vakna mellan 04:00 och 06:00 inatt/imorse kunde se den svängiga matchen på Sportkanalen. Utvisning av Galaxy-spelare, tappade till 0–1 och Zlatan vände till 2–1 och mot slutet av matchen uppstod ett retsamt självmål där Galaxy-keepern fick bollen på lagets norske vänsterbacks skalle och den nicken var så hård och välriktad att det blev självmål och därmed 2–2 eftersom norrmannen inte hann ikapp bollen.

En parentes nu kring norrmannen. Han heter Jørgen Skjelvik. Han spelade i Allsvenskan 2011–2013. Först kom han till Helsingborg sommaren 2011 och därefter fortsatte det i Kalmar från och med början av 2012 till sommaren 2013. Därefter blev det Rosenborg fram till 2017 för att joina LA Galaxy 2018.

Nu åter till Zlatan och diagram-festival efter nattens två rykande färska mål!

20190818-zlatan-league-goals-season-by-season-and-totals

De 345 ligamålen efter MFF-tiden ska jämföras med de 347 som CR7 nådde efter en avslutad säsong för några år sedan samt Messis 349 efter en avslutad säsong för några år sedan – se diagrammet nedan (observera att det är ligamål och inte mål totalt i alla tävlingsmatcher):

20190818-zlatan-cr7-messi-league-goals-utveckling

När man tar hänsyn till spelade matcher och per säsong för att studera riktiga målsnitt ser det ut så här:

20190818-zlatan-cr7-messi-league-goals-snitt-per-season

***

Efter Zlatans knäskada den 20:e april 2017 (på dagen 1 år innan Avicii dog) på Old Trafford i Europa League blev det några fåtal framträdanden i United för att därefter ansluta till LA Galaxy i slutet av mars 2018.

Zlatans facit för Galaxy i MLS, enligt äkta säsonger (vår-höst) ser ut så här:

2018 (efter 34 av 34 omgångar): 27 matcher / 22 mål + 10 ass
2019 (efter 26 av 34 omgångar): 21 matcher / 20 mål + 3 ass

Totalt är det 48 matcher med 42 mål och 13 ass (55 poäng).

Det blev 22 ligamål år 2018. Det återstod 3 matcher efter matchen som Zlatan gjorde sitt 20:e mål i. Just nu, en bra bit in på säsongen 2019, står Zlatan på 20 gjorda mål med 8 omgångar/matcher kvar på spelschemat. Därmed nådde Zlatan 20 mål betydligt tidigare i år än förra året. Det finns goda chanser för Zlatan att sätta nytt personligt målrekord i MLS.

***

När det gäller MLS-skytteligan ser toppen ut så här:

1 – Carlos Vela, LA FC, 24 mål (efter 25 omgångar), efter nattens match
2 – Josef Martinez, Atlanta, 20 mål (efter 25 omgångar)
2 – Zlatan Ibrahimovic, LA Galaxy, 20 mål (efter 26 omgångar), efter nattens match

Atlanta spelar sin 26:e omgång/match före den så kallade “svinottan” (04:00) på måndag morgon svensk tid. För jänkarna är det söndag kväll (19:00 västkusttid / 22:00 östkusttid). Återstår att se om Josef Martinez kan ge svar på tal efter Carlos straffmål och Zlatans dubbla mål inatt.

Bakom denna ledartrio är det löst räknat 7 mål ner till närmast jagande spelare som står på 13 mål (kan ha förändrats en smula). Därmed ser det ut som väldigt stor sannolikhet att det blir någon av de tre just nu mesta målskyttarna som blir skyttekung. Förra året var det Josef Martinez som blev kung med sina 31 mål vilket blev ett historiskt rekord då han knäppte samtliga tidigare skyttekungar på näsan!

Så här har det sett ut i MLS-historiken för alla skyttekungars målfacit men även hur tvåorna presterat. Enstaka år har det varit åtminstone två spelare som blivit delade skyttekungar.

20190302-mls-top-goal-scorers

***

Zlatan fyller för övrigt 38 år (!) om cirka 1 1/2 månad. Den 3:e oktober är datumet. Stora frågan nu är om han fortfarande kommer vara, med hänsyn till åldern, i väldigt bra skick när han närmar sig och blir 40 år. Är han kvar i LA Galaxy? Lyfter han Champions League-bucklan som den äldste mästaren någonsin för anfallare? Vad tror ni läsare om Zlatans framtid?

Publicerad 2019-08-18 kl 08:43
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå