POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
4v

Så mycket prispengar har AIK, MFF, Norrköping & Häcken tjänat på europaspelet

Totalt cirka 30 miljoner kronor har de fyra svenska europacup-kvalande lagen gjort sig förtjänt av hittills denna sommar. Det är AIK, Malmö FF, Norrköping och Häcken det handlar om. Nu väntar kvalrunda 4 (play-off) för Europa League och beroende på sportsligt resultat i dubbelmötena kommer det givetvis bli olika ekonomiska belöningar.

Så här många Euro har de svenska klubbarna i europaspelet hittills säkrat inför sista kvalrundan:

AIK 0,94 miljoner euro
MFF 0,78 miljoner euro
Norrköping 0,78 miljoner euro (utslaget)
Häcken 0,26 miljoner euro (utslaget)

Totalt 2,76 miljoner euro (ca 29,6 miljoner kronor med 10,72 kr/euro)

När det gäller sista och fjärde kvalrundan (play-off) till Europa League får de förlorande lagen 300 tusen euro var och har spelat färdigt för säsongen i europacuperna, medan de vinnande lagen går till Europa Leagues gruppspel och får en grundplåt på 2,92 miljoner euro (jämför med grundplåten för CL-gruppspelet på 15,25 miljoner euro – motsvarande drygt 160 miljoner kronor). Så här kommer det se ut för den svenska kvartettens prispengar beroende på hur det går för AIK och Malmö FF i play-off:

20190819-allsvenska-europalagen-prispengar.png

I kronor räknat kommer det hela sluta med motsvarande cirka 36 / 64+ / 92+ miljoner kronor för den svenska kvartetten. De cirka 36 miljoner kronorna som är Worst Case är bruttointäkten och inte ren vinst. Pengarna skall delvis gå till att bekosta resor till bortamatcher.

Att det står “64+” samt “92+” miljoner kronor beror på att de lag som når EL-gruppspelet även kan räkna med – minst – cirka 4 miljoner kronor totalt sett för Market Pool och koefficientranking-upplägget. Plus-tecknet innebär alltså “minst cirka 4 miljoner kronor extra”. Det är omöjligt att redan efter mitten av augusti 2019 veta exakt hur det kommer bli. Beror på vilka lag som gruppspelet och hur lottningen blir och “ditten och datten”.

I själva EL-gruppspelet innebär ett kryss 190 tusen euro (drygt 2 miljoner kronor) medan en seger – initialt – 570 tusen euro (drygt 6 miljoner kronor). Vid kryssmatcher går 190 tusen euro till en slags “kryssfond” som delar ut samtliga pengar till lagen som vunnit matcher i gruppspelet. Därmed blir det i slutändan mer än 570 tusen euro i prispeng per seger.

Worst Case för AIK denna säsong i Europa är totalt drygt 13 miljoner kronor medan Malmö FF som minst kommer att ha dragit in cirka 11,5 miljoner kronor. Men vi håller tummarna för att få se både AIK och Malmö FF i höstens EL-gruppspel. Det genererar viktiga pengar till svensk klubbfotboll och håller Allsvenskans ligaranking så bra som möjligt vilket är positivt för kommande säsonger gällande europacupspel.

***

Så här spelas EL-Play-off-mötena…

Torsdag 22:a augusti 2019
19:00 Malmö FF – Bnei Yehuda Tel Aviv
20:45 Celtic – AIK

Torsdag 29:e augusti 2019
19:00 Bnei Yehuda Tel Aviv – Malmö FF
19:00 AIK – Celtic

***

Hur tror ni läsare det kommer gå för AIK och Malmö FF?

Publicerad 2019-08-19 kl 09:59
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå